Aldus de boeren is het de hoogste tijd om te zeggen: ‘We stoppen ermee’

Het is aan, het is echt aan…de verandering is ingetreden en niet meer te stoppen!

Volgens koeienboer Annette Harberink, varkensboer Kees Scheepens en kippenboer Ruud Zanders doen veeboeren er goed aan met hulp van politiek en goede wil te stoppen.

Natuurlijk gaat dit niet van vandaag op morgen en moeten we rekening houden met: gedane investeringen, nieuwe inkomsten, omscholing en andere landbouwvormen, et cetera.

“Maar dat neemt niet weg dat kunnen kiezen om een geheel andere weg in te slaan”, aldus de boeren die dit stuk schrijven voor de Volkskrant.

Het rapport van het klimaatpanel IPCC van de Verenigde naties is duidelijk. De wijze waarop mensen land gebruiken en voedsel produceren moet meer win-win. De belangrijkste verandering: minderen met dierlijke producten. Dit staat niet letterlijk in het rapport want voor veel, mogelijk alle, overheden is dat nu nog iets te gevoelig.

“En zeker zo belangrijk: we kunnen stoppen met het in meer of mindere mate kwellen van speciaal voor ons voedsel gefokte dieren.

Dieren voeren met voor humane consumptie geschikte producten is onaanvaardbaar en moeten we zo snel mogelijk verbieden.”

Laten we beginnen met erkennen dat productiedieren levende intelligente wezens zijn met emoties en gevoelens.

“Wat we nodig hebben is ondersteuning om boeren niet met financiële consequenties op te zadelen. 300 miljoen euro per jaar kan zomaar voldoende zijn. Dit is amper 0,5 procent van ons Bruto Binnenlands Product (BBP).

Verder moet er een sociaal plan komen om boeren en aanverwante industrie te helpen met omschakelen naar nieuwe werkzaamheden. Evenals ooit sociale plannen zijn opgesteld voor mijnwerkers, de textielindustrie of telegrambestellers. Subsidies, nu nog bestemd voor de intensieve landbouw, zouden hieraan besteed kunnen worden.

Kortom, met hulp van politiek en goede wil om het echt beter te doen hebben veeboeren inderdaad een oplossing: ‘we stoppen ermee.’” Aldus diezelfde boeren!

#EETWINWIN #SUPERSNELHERSTEL #WINWINMETHODE #THEFUTUREISVEGAN

 

 

 

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

STOP. Deze nieuwsbrief is alleen voor vrolijke changemakers! Voor winnaars. Zonder dat anderen daarvoor hoeven te verliezen. Eerlijk zijn: ben jij klaar voor persoonlijke groei en ontwikkeling? Ben je 'ready for positive change'?

Het kan confronterend zijn. Maar je wordt er wel een nóg leuker mens van. 

Something went wrong. Please check your entries and try again.
Scroll naar top