Mijn vorige artikel over bevroren fruit en groente werd massaal gelezen. Want hoe gezond zijn die bevroren vitaminebommetjes uit de vriezer nou eigelijk echt? Ik zocht het uit. Veel mensen reageerden in de trant van: “Yes, met al dat bevroren groente en fruit ben ik dus super goed bezig!”. Dat klopt. Toch zit er een klein addertje onder het gras en dat heeft alles met enzymen in voeding te maken… But, don’t worry, be happy and read on.

Iedereen weet inmiddels wel dat fruit, bessen, bladgroen, kruiden en kiemen het aller gezondste zijn om te eten. Dat je daar dus het beste zoveel mogelijk calorieën uit haalt. Levende, kleurrijke voeding. Vol levenskracht. Rauw. Maar hoe zit het met bevroren fruit? Is dat naast lekker, handig en ‘goedkoper’ ook nog steeds gezond?

Vaderdag. Ja, omdat mijn moeder em wist te verleiden werd ie alsnog vader. Vader worden, wilde hij eigenlijk niet. Hij dacht niet te kunnen opvoeden, zei die tegen mijn moeder. Hij had zelf geen goed voorbeeld gehad.

Als je al die topsporters moet geloven moet je wel heel veel eiwitten eten om Olympisch Kampioen te worden. Kwark, vlees, vis, kwark, ei, kwark en shakies. Had ik al gezegd kwark? Eiwit is wat de klok slaat. Zonder veel eiwit geen optimaal spierherstel en honger. Uuh ja, maar dat is toch ook zo, hoor ik u nu denken. Uuh, nou, nee. Hoe dat dan zit ga ik u kraakhelder uitleggen.

Allereerst is het belangrijk om te vermelden dat ik geen Olympisch kampioen ben. Helaas zijn mijn beste roeiprestaties slechts 5e op een WK’s, 4e op EK’s en wereldbekers. Dat zou dit verhaal natuurlijk een stuk minder geloofwaardig kunnen maken. Want, ALS, ik niet ook wat meer eiwitten had gegeten…had ik dan… Had ik dan misschien niet veel beter gepresteerd?

Wat ben ik gisteren op de boeklancering Fit Vegan Food ongelooflijk verwend door Nanneke, Frans en Jose: Een LuluLemon vest, deodorant van The Ohm Collection de hele dag verse sapjes, een bizar lekkere lunch met kiemen, bladgroen, falafel en alle kleuren humus, glutenvrije groente pizza. Toetjessss…..te lekkerrrrr gewoon. 100% op basis van fruit en planten, zonder kilo’s zout en olie. Bizarr lekker. Een lust voor het oog.

Natuurlijk vind ik het onwijs leuk dat ik zoveel cadeaus heb gekregen, maar weet je wat ik het allerleukste vind?!

Door Holistik: We hebben al heel wat artikelen geschreven over diverse soorten levensstijlen. Van fruitariër tot het FODMAP dieet en van raw foodie tot glutenvrij. Maar topsporter en contributor Janneke van der Meulen is haar troepen ver vooruit. Ze gaat door het leven als eco-veganistische fruitariër. Waarom? Dat legt ze je graag uit, want er zit een weloverwogen en wetenschappelijk onderbouwde reden achter. 

Gisteren schreef ik dat artikel over wel/niet insmeren met zonnebrand crème. Lees hier wat ik daarover leerde. Het verhaal wordt bevestigd door dermatoloog Carla Bruijnzeel.

Okay, stel. Stel, zonnebrand zou wel voordelen hebben voor diegene die het smeert. Stel, that’s the case. Is het dan een win-win? Wordt alles en iedereen er beter van?

Ik stuit op een onderzoek dat in 2015 gepubliceerd is in het Environmental Contamination and Toxicology Journal en daaruit blijkt dat er zo’n 14.000 ton zonnebrand in de koraalriffen terecht komt. Ja, okay, zal je nu denken?

Ik ben op een verjaardag en in gesprek met twee artsen komt de fietssport ter sprake. Ik zeg dat ik fietsen echt geweldig vind. Om zelf te doen én te volgen. Racefietsen, srandfietsen, mountainbiken. De littekens op mijn armen, benen en heupen herinneren mij nog iedere dag aan mijn valpartij in de Brasil Ride. “Wat mij opvalt bij fietsen, is dat niemand gespaard wordt”, zeg ik. “Hoeveel olympische medailles je ook hebt, iedereen komt aan de beurt”.

29 mei is de lancering van het nieuwe boek: FIT VEGAN FOOD. Een vegan boek geschreven door een fervent vis- en vleeseter (waarin ik een figuranten rolletje heb). Een vleeseter die een vegan boek schrijft?!

4 jaar geleden leerde ik, Janneke, Nanneke kennen. Ik vertelde dat ik 2 keer per dag trainde en in het Nederlands team roeide. Oja en dat ik mij voornamelijk voedde met fruit, bladgroen, kruiden en kiemen. Nanneke keek mij raar aan. Haar blik zei: “Dan heb jij zeker een genetische afwijking waardoor jij dat wél kan, maar verder niemand. Sport en veganisme gaan écht niet samen”. Ondertussen schreef Nanneke boeken over het eten van vis en vlees en vroeg mij iedere keer, open-minded als ze is, of ik een vegan bijdrage wilde leveren. Bijdragen aan een vis & vlees boek? Kan dat karma technisch gezien?

Dat verhaal over Emoto is lekker zweverig en bizar vaag. De onderzoeken staan onder druk omdat niet iedereen dezelfde resultaten behaald. Het is dus de vraag hoe betrouwbaar de resultaten zijn. Waarom schrijf je dan over zo’n onderzoek Janneke? Franz Kafka beantwoord die vraag mooi. Hij zegt: “Ik vind dat je in het algemeen boeken moet lezen die je bijten en steken. Een boek moet de bijl zijn voor de bevroren zee in ons”. Door met een filosofische bril, ook naar vagere argumenten te kijken verbreed je je blik? 

‘Doe even normaal Janneke!’ mijn ‘vriendinnen kijken mij met een mengeling van afkeuring en verbazing aan. ‘Raar maar waar: biologisch fruit en groente is echt veel lekkerder.’ vervolg ik. Mijn vriendinnen schudden hun hoofd terwijl ik een doosje met blauwe bessen uit de kast pak. ‘Hier,’ ik rijk ze glimlachend wat besjes aan, ‘proef maar!’ 

Een paar jaar geleden ben ik overgestapt naar de Triodos bank. Uit een rapport bleek dat de bank waarbij ik zat, de Rabobank, flink wat centen investeert in praktijken waar niets of niemand beter van wordt. Maar, voor de zekerheid had ik nog wat zakgeld bij de Rabobank laten staan voor het geval dat in het buitenland...blaa blaa blaa bullshit..duidelijk een keuze op basis van angst.

Ik keek er al een jaar naar uit. Naar het NK strandfietsen. Vorig jaar, op Ameland, was het NK direct mijn allereerste wedstrijd op het strand ooit. Ik stond er (bijna een beetje voor lul) met mijn mountainbike fiets met vering voor en vering achter, tussen allemaal super mooie fietsen, speciaal voor het strand. 

Ik wist totaal niet wat mij te wachten stond. Het enige wat ik wist: ik heb uren op de weg getraind met Ellen van Dijk (Wereldkampioen tijdrijden). Ik heb nog meer uren in het wiel gezeten van Dion Beukeboom (valt later in 2018 het wereld uurrecord aan) ik heb wat mountainbike wedstrijden gestart. Ik hou van racen en als het startschot klinkt gaat er een knop om. YOLO. “Ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan”, leerde Pipi Langkous mij, dus gas erop.

Nog maar twee nachtjes slapen en dan is VeggieWorld 2018! Een super vet programma met allemaal onwijs inspirerende sprekers. Dat klinkt een beetje hyper en overdreven, maar namen als Atanas Skatov (beklom als veganist de Mount Everest) en Jon Venus (vegan bodybuilder) zijn niet iedere dag in Nederland. En dan schaam ik mij direct om niet ook alle andere sprekers te noemen (verderop het programma) want ze hebben stuk voor stuk een inspirerend verhaal waar je zekers te weten iets nieuws hoort. Zelfs spreek ik op zondag 11 maart om 11:00 uur op het hoofdpodium.

Yvonne had een droom een gewaagd plan en ik zei: “Doen!” Nu, een paar maanden later is het een feit. Over een paar dagen rolt het eerste Vegan Lifestyle Magazine vers van de vegan pers. En ik shine op de cover. Bling bling ;-)

We hebben het magazine geschreven voor veganisten en alle andere mensen die een toekomst bestendigde levensstijl omarmen.

We schrijven niet alleen over plantaardige voeding, maar ook over kleding, beautyproducten, ontspanning en uitgaan. Zo heb ik een column geschreven en bouwvakker Piet geïnterviewd. Verder schrijf ik over eieren en eiwitten aangezien het alweer bijna Pasen is. En deel ik het recept van mijn favoriete maaltijdsalade. 

Mijn buurman is ziek. Dus ik schrijf dit terwijl ik wat sinaasappelen breng en verder gewoon simpelweg aanwezig ben. Ik heb mijn laptop meegenomen zodat ik ondertussen een beetje door kan werken.

Buurman voelt zich niet goed, maar is fit genoeg om zijn mening te geven. Hij wil wel mee doen, voor mij dan, met die week zonder vlees. Maar, dan moet ik wel iedere dag komen koken, want hoe je een maaltijd opbouwt zonder vlees….hij heeft geen idee.

Als buur in de supermarkt staat, en hij weet nog niet wat hij gaat eten, is vlees zijn startpunt. Rondom vlees bouwt hij zijn maaltijd op. En vanaf 5 maart, vandaag, is zijn veilige startpunt ineens verboden terrein.

Hoe vervang je de romige, volle, zoute structuur van vlees, vis, kaas of een ei? Als ik dit schrijf word ik gecorrigeerd: “Janneke, dit klinkt als een veganist die vlees beschrijft. Het klopt niet. Bah”. Uuh okay, hoe maak je zonder vlees een lekkere complete maaltijd? “Ja, dat is beter”, zegt ie.