Je wil wat klimaat neutraler eten? Focus op wát je eet, niet op of het eten lokaal is geproduceerd

Met een mooie groep #ecowarriors zat ik bij de gemeente waar ik sinds kort woon. We spraken hoe we in deze regio met zijn alles klimaat neutraler kunnen wonen en leven. Met concrete acties verlieten we de meeting. Na afloop werd er nog wat gekletst. Of ik de lokale kaas van boer Jan al had geproefd. En het gras gevoerde lokale vlees van boer Piet? Vroegah zou de moed mij in de schoenen zakken en zou ik de mensen hoofdschuddend aankijken… de laatste jaren klim ik in de pen en ga ik kraakhelder uitleggen waarom het voor het klimaat veel belangrijker is wát je eet, dan of het wel/niet lokaal is.
Meer informatie

Waarom je dik wordt van het ontbijt overslaan en ’s ochtends trainen op een nuchtere maag

O o o o o, het zou hilarisch zijn als het niet zo tragisch was. Mensen die keihard, keihard hun best doen om af te vallen en energieker te worden maar ongeveer alles ‘fout’ doen wat je ‘fout’ kan doen. En met fout bedoel ik dan: strategieën toepassen die haaks op de resultaten staan uit gedegen onderzoeken. Aan wilskracht absoluut geen gebrek. Met de allerbeste bedoelingen totaal aan de verkeerde knoppen draaien. Het ergste: ze maken het zichzelf zo bizar lastig om af te vallen en als bonus activeren ongeveer alles in hun lijf om extra snel vet op te slaan.
Meer informatie

In Nederland zijn we de lul

Met een plantaardig voedingspatroon krijg je doorgaans de meeste en beste voedingsstoffen binnen [bron]. Je eet al snel meer vezels, vitaminen, mineralen en andere cruciale voedingsstoffen [bron] en een stuk minder schadelijke stoffen dan iemand met dierlijke producten in zijn dieet. Toch zijn we in Nederland de lul...ongeacht je dieet...
Meer informatie

HOE ZIT HET MET VITAMINE B12?

Zodra je afwijkt van de norm en anders gaat eten dan de rest, bijvoorbeeld helemaal plantaardig, ga je zelf, of op je minst de omgeving zich ineens zorgen maken of je alle voedingsstoffen wel binnenkrijgt. Het is een beetje de wereld op zijn kop. Plantaardige diëten zijn doorgaans namelijk van veel hogere kwaliteit dan diëten met vlees [bron]. Je eet al snel meer vezels, vitamine C en E, foliumzuur, magnesium en koper en andere voedingsstoffen [bron] en een stuk minder schadelijke stoffen. Dat gezegd hebbende, is het zeker de moeite waard om extra goed op vitamine B12, D, calcium, jodium, ijzer, selenium en omega-3-vetzuren te letten. Ons lichaam en brein is nog niet helemaal (of beter: helemaal niet) afgestemd op deze moderne wereld met al haar luxe, hygiëne en medische ingrepen.
Meer informatie

Wat is het verschil qua voedingsstoffen tussen een vegan en niet-vegan dieet? Veganisten 11% hoger rustmetabolisme.

In Nederland eten veel mensen nog steeds vlees, eieren, melk of vis omdat ze denken dat daar cruciale voedingsstoffen inzitten die je nergens anders uit kunt halen. Voor mij idem. Ik had vroegah geen idee hoe ik een dieet zonder dieren moest combineren met keihard trainen, slank en op-en-top gezond zijn. Herkenbaar?
Meer informatie

Zuivel gezond of ongezond? Noodzakelijk voor bepaalde voedingsstoffen of eiwitten?

Een van mijn coachees is met het hele gezin 'grootverbruiker' zuivel zoals hij zelf omschrijft. Wij zijn het enige zoogdier dat als het al helemaal volgroeid en volwassen is, nog steeds de moedermelk van een andere soort drinkt. We zoomen verder in op dit bijzondere fenomeen.
Meer informatie

Al dat suiker in fruit?! Feiten en fabels over fruitsuikers

Gister na de hardlooptraining at ik dikke zoete sappige medjool dadels. Grote ogen keken mij aan. Zoveel suiker in een keer?! Is dat gezond? We moeten toch oppassen met suiker? Dat voedt de verkeerde cellen toch? 
Meer informatie

Is het niet een beetje extreem om zo veel fruit en planten te eten?

Het gros van de mensen heeft de strategie van: alles met mate is de gezondste oplossing, immers extreem kán niet gezond zijn. Matigen lijkt het toverwoord: van alles een beetje, dan komt het wel goed.   Lees even mee en pak je voordeel.   Voor bijvoorbeeld dit onderzoek gepubliceerd in the Journal of American Medical …

Is het niet een beetje extreem om zo veel fruit en planten te eten? Lees verder »

Meer informatie

DIERLIJKE VS. FRUIT- EN PLANTEN EIWITTEN | FEITEN EN FABELS

Veel mensen eten nog steeds vis, vlees, eieren en zuivel omdat ze succesvol zijn wijsgemaakt dat dit de meeste kwalitatieve eiwitbronnen zijn. Dat dat niet meer dan een succesvolle marketingstrategie is, en niet zo slim is als je graag slank en energiek wil zijn lees je hier. Met een volwaardig plantaardig dieet krijg je ruim voldoende eiwitten binnen. De meeste veganisten krijgen vaak zelf veel te veel eiwitten binnen dan optimaal voor maximale gezondheid. Mensen, dit is toch hilarisch?!
Meer informatie

Waarom de dokter jouw (nog) geen leefstijl advies geeft

Waarom de dokter jouw (nog) niet de win-win methode adviseert? Dat zit zo:   Qua prijsprikkels: huisartsen worden onbedoeld financieel gestraft als een patiënt de status ‘chronisch ziek’ verliest. Qua budget: huisartsen kunnen een leefstijladvies niet declareren, en is er momenteel maar 9 miljoen euro beschikbaar voor leefstijlinterventies voor drieënhalf miljoen patiënten. Zo’n 3 euro …

Waarom de dokter jouw (nog) geen leefstijl advies geeft Lees verder »

Meer informatie

Welke kracht jaag jij aan? Aan welk antwoord schrijf jij nu mee (met je gedrag) als kleinkinderen straks vragen: wat was jouw rol in 2020?

Oude en nieuwe krachten zijn bezig de toekomst te schrijven, de vraag is welke kracht jaag jij aan? Aan welk antwoord schrijf jij nu mee (met je gedrag) als kleinkinderen straks vragen: wat was jouw rol in 2020? Zorg je voor een plan?
Meer informatie

Of we fit en vitaal zijn is toch gewoon afhankelijk van onze genen?

Sommige onderzoekers gaan ver en beweren dat zelfs in slechts 10% van de gevallen genen misschien de oorzaak zijn van ziekten (bron). Confronterende getallen.   We dachten lang dat genen de cellen aanstuurden en vervolgens het weefsel en de organen.   Inmiddels weten we dat onze cellen ook weer onze genen aansturen. Uiteindelijk is het …

Of we fit en vitaal zijn is toch gewoon afhankelijk van onze genen? Lees verder »

Meer informatie

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

STOP. Deze nieuwsbrief is alleen voor vrolijke changemakers! Voor winnaars. Zonder dat anderen daarvoor hoeven te verliezen. Eerlijk zijn: ben jij klaar voor persoonlijke groei en ontwikkeling? Ben je 'ready for positive change'?

Het kan confronterend zijn. Maar je wordt er wel een nóg leuker mens van. 

Something went wrong. Please check your entries and try again.

Schrijf je nu in voor mijn nieuwsbrief!

STOP. Deze nieuwsbrief is alleen voor vrolijke changemakers! Voor winnaars. Zonder dat anderen daarvoor hoeven te verliezen. Eerlijk zijn: ben jij klaar voor persoonlijke groei en ontwikkeling? Ben je 'ready for positive change'?

!
!
Something went wrong. Please check your entries and try again.
Scroll naar top