Mijn buurman is ziek. Dus ik schrijf dit terwijl ik wat sinaasappelen breng en verder gewoon simpelweg aanwezig ben. Ik heb mijn laptop meegenomen zodat ik ondertussen een beetje door kan werken.

Buurman voelt zich niet goed, maar is fit genoeg om zijn mening te geven. Hij wil wel mee doen, voor mij dan, met die week zonder vlees. Maar, dan moet ik wel iedere dag komen koken, want hoe je een maaltijd opbouwt zonder vlees….hij heeft geen idee.

Als buur in de supermarkt staat, en hij weet nog niet wat hij gaat eten, is vlees zijn startpunt. Rondom vlees bouwt hij zijn maaltijd op. En vanaf 5 maart, vandaag, is zijn veilige startpunt ineens verboden terrein.

Hoe vervang je de romige, volle, zoute structuur van vlees, vis, kaas of een ei? Als ik dit schrijf word ik gecorrigeerd: “Janneke, dit klinkt als een veganist die vlees beschrijft. Het klopt niet. Bah”. Uuh okay, hoe maak je zonder vlees een lekkere complete maaltijd? “Ja, dat is beter”, zegt ie.

Hoewel ik precies hetzelfde probleem heb gehad, kan ik het mij nu nauwelijks nog voorstellen. Ik heb mezelf op speelse wijze, rustig in mijn eigen tempo, getraind superlekker te koken zonder vlees, vis, kaas en eieren.

Maar goed, terug naar het begin. Persoonlijk denk ik dat de smaak, structuur en bite van vlees, het gevoel dat het in je maag geeft, niet is te vervangen. Nee, ik vond vlees ook lekker. Om de smaak heb ik dierlijke producten niet links laten liggen. Het ging om het verhaal erachter. Het dierenleed. De impact op het milieu. En de risico’s voor mijn eigen gezondheid. Daar wilde ik niet langer aan mee doen.

Dus probeerde ik een dag zonder dierlijke producten. Vaak ging dat weken goed, om soms in een restaurant weer keihard voor de bijl te gaan. Nog niet de guts om mijn wensen door te geven. Maar ook dat is verleden tijd.

In het begin ging ik extra noten eten, extra pitten. Meer peulvruchten. Veel pesto gebruiken. Om langzaam te wennen aan een hele nieuwe manier van eten. Hoewel veel veganisten het tegendeel beweren: vlees, vis, kaas en eieren zijn gewoon niet goed te vervangen. Je moet afkicken. Opnieuw leren koken. En dat is bikkelen, doorzetten en soms keihard op je bek gaan.

Ontbijt en lunch gingen al snel goed. Die waren per ongeluk eigenlijk altijd al plantaardig. Maar ’s avonds moest ik soms flink mijn best doen om het ook mijn andere tafelgenoten naar de zin te maken.

Dus focus in het begin vooral op lekker. Eten zonder dieren moet echt LEKKER zijn.

Schrale, droge, ongetwijfeld supergezonde kost, jaagt mensen de stuipen op het lijf. Gebruik dus wat extra vegan pesto. Extra vegan mayo. Gril je groente in een lekkere olie. Maak lekkere romige curries waarin je niet merkt dat er geen vlees of ei in zit. En maak veel. Zorg dat iedereen zijn buik tonnetje rond kan eten. Te veel calorieën binnenkrijgen met een plantaardig dieet gaat je toch niet snel lukken. Langzaam maar zeker kan het dan ook steeds gezonder. Met de nadruk op langzaam.

Have fun!
Janneke

Heb je extra inspiratie nodig? Koop dan mijn boek EET WIN-WIN met daarin heel veel wetenschappelijk onderzoeken die ingaan op de vraag: “waarom dan alleen maar planten?” en ook 65, 100% plantaardige recepten. Of mijn eerste boek #SUPERSNEL HERSTEL, ook daarin talloze super lekkere plantaardige recepten.

BIETENSALADE
Ingrediënten
Per persoon
200 g voorgekookte bietjes, kleingesneden
100 g spinazie kleingesneden
2 sappige rijpe mango’s, kleingesneden
100 gram gekookte kikkererwten
1 avocado kleingesneden
1 grote eetl witte tahin
2 eetl zoetzure pittige saus of een andere vetvrije dressing
half bakje tuinkers
50 gram gemengde kiemen

Alles husselen in een grote kom

 

Wil jedat ik op jouw evenement, kantoor, bedrijf, sportclub, vriendengroep en/of familiebijeenkomst een lezing kom geven Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. dan voor een afspraak.

Ik ben ook te boeken via SportsSpeakers. Klik daarvoor hier

Interesse in mijn boeken? Klik dan hier

Persoonlijke hulp nodig? Mail mij dan via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Verberg reactieformulier

1000 Resterende tekens