Ik ben op een verjaardag en in gesprek met twee artsen komt de fietssport ter sprake. Ik zeg dat ik fietsen echt geweldig vind. Om zelf te doen én te volgen. Racefietsen, strandfietsen, mountainbiken. De littekens op mijn armen, benen en heupen herinneren mij nog iedere dag aan mijn valpartij in de Brasil Ride. “Wat mij opvalt bij fietsen, is dat niemand gespaard wordt”, zeg ik. “Hoeveel olympische medailles je ook hebt, iedereen komt aan de beurt”.

Of ik die littekens en mijzelf überhaupt wel goed insmeer, wordt mij gevraagd. Als ik de hele dag buiten ben… “Nee, zeker niet”, is mijn antwoord. Ineens valt een huisarts in ons gesprek. Of ik wel eens van de schadelijke UV-B straling heb gehoord en of ik wel weet hoe kankerverwekkend die stralen zijn. “Nou, daar is nogal wat discussie over”, zeg ik. “Nou daar weet ik helemaal niets van”, antwoord de huisarts. Ik zeg: “Dat is misschien precies het probleem” en ik laat een stilte vallen. Hij zegt: “Westerse mensen hebben zeer zelden een vitamine D tekort. Heel af en toe heb ik iemand met een waarde onder de 50 nmol/l maar dat los je met suppletie heel makkelijk op”. 

Ik denk, ga ik nu ook nog zeggen dat die waarde een aantal jaar geleden al bijgesteld is naar 80 nmol/l? En dat een waarde tussen de 50-80 nmol/l aan de lage kant is en een waarde tussen de 80-110 als optimaal wordt gezien? Het is de vader van de jarige en er is natuurlijk ook nog discussie over dus ik houd mijn mond… 

Waarom schrijf ik dit? Om meerdere reden: 1. Nu de zon weer volop schijnt wordt mij zeer regelmatig gevraagd of ik mij insmeer ja/nee. Lees hier het antwoord. . 2. Omdat ik mij verbaas over hoe spastisch mensen zichzelf verschuilen achter zonnebrillen en insmeren met zonnebrand crème. 

Natuurlijk moet je huid niet laten verbranden. Natuurlijk ben ik een geluksvogel met blauwe ogen en blond haar en verbrand ik ‘gelukkig’ nooit, ook al fiets ik de hele dag onbeschermd in de Braziliaanse zon. Of is het minder ‘gelukkig’ dan gedacht?

Ben jij nou iemand die zich helemaal goed en veilig voelt bij de insmeer/zonnebril policy lees dan niet verder. Twijfel je ook wel eens over die chemische lucht, wetende dat je huid je grootste orgaan is en dat stuk plastic voor de ogen lees dan rustig verder en doe er je voordeel mee. Nogmaals, laat je jezelf niet verbranden. Lees het hier. 

Carla Bruijnzeel ontdekte rond haar dertigste wat de oorzaak van eczeem is, promoveerde cum laude op haar onderzoek en werd, uitzonderlijk jong en als eerste vrouw, benoemd tot hoogleraar dermatologie in het UMC Utrecht. Lees hier hoe zij denkt over de zon.

Verberg reactieformulier

1000 Resterende tekens