B12 is een belangrijke vitamine en krijgt erg veel aandacht omdat het bij heel veel processen in het lichaam is betrokken.

Na het lezen van dit artikel snap jij precies hoe jij zorgt voor een opimaal niveau.

B12 speelt een belangrijke rol bij de vorming van rode bloedcellen, gezond DNA en zorgt mede voor een goede werking van het zenuwstelsel.

Vitamine B12 tekorten komen voor bij veel verschillende soorten mensen. 

Planteneters hebben dus niet vaker een tekort aan vitamine B12 dan niet-veganisten terwijl dierlijke producten vaak worden gezien als dé enige bron van B12.

Dat is opvallend! Hoe kan dat?

B12 tekorten kunnen onder andere ontstaan door medicijn en antibiotica gebruik.
Door een verstoorde darmflora.
Maar ook door onvoldoende maagzuur, overmatige stress en door het eten van geraffineerde, te vette en te eiwitrijke voedingsproducten wordt de opname capaciteit van B12 verminderd.

Daarnaast zijn mensen die geen of weinig dierlijke producten eten vrijwel altijd bewust bezig met het checken en aanvullen van B12 en weten vleeseters vaak niet eens het bestaan en de functie van deze vitamine.

Zo stond ik laatst mijn tanden te poetsen samen met een arts en die zag B12 op mijn tandpasta staan en vroeg: “He wat is dat? B12?” Vandaar dit artikel zodat je ‘zelluf’ alles komt te weten over deze vitamine.

HIER 10 - B12 FEITEN die jij moet kennen anders zit je straks bij de mensen met een tekort. Wil je niet.  

1. De huidige normaalwaarde voor vitamine B12 wordt gesteld op 150 tot 800 pmol per liter (of 0.150 / 0.800 nmol per liter).
Optimaal is in Nederland een waarde van minimaal 400 pmol/L.
Echter in Japan moet je waarde minsten boven de 600 pmol/L liggen anders wordt er al ingegrepen.
Interessant! Toch?!

Als topsporter werd er bij mij meerdere keren per jaar bloed geprikt en ik streef dus ook altijd naar een B12 waarde ver boven de 600 pmol/L.

2. B12 is heel erg nauw betrokken is bij de energie huishouding.
Het helpt voeding om te zetten in de brandstof glucose.
Ook helpt het bij de opbouw van mooie nieuwe rode bloedcellen die je weer helpen met het transport van zuurstof.
Precies wat jij en ik beide willen!
Je hebt B12 dus nodig om je fit en sterk te voelen. 

3. Vitamine B12 is een in water oplosbare vitamine dus een eventueel teveel is niet schadelijk en plas je gewoon weer uit.

4. Heb je een tekort?
Er zijn vier verschillende vormen van vitamine B12 kobaltverbindingen: cyanocobalamine, hydroxycobalamine, methylcobalamine en adenosylcobalamine.

Methylcobalamine en adenosylcobalamine (in combinatie met foliumzuur), in hoge doseringen via zuigtabletten blijken een hele werkzame combinatie voor het menselijke lichaam.

Er zijn merken die precies deze twee vormen van B12 samen met foliumzuur in een zuigtabletje hebben verpakt.

5. B12 kun je opnemen via supplementen, zuigtabletten, poeders, injecties, sprays en druppels.

Check of wat je inneemt ook word opgenomen. Inname = opname = win-win. Anders heb je dure ... urine..? 

6. Super belangrijk zijn gezonde darmen en slijmvliezen om uiteindelijk de B12 actief en dus opneembaar te maken.
Een zure darm, met daarin teveel vet en eiwit verminderd de opname van B12.

Gezonde darmen hebben zuurstof, vezels en koolhydraten nodig, die ruimschoots aanwezig zijn in, je raad het vast al, plantaardige voedingsmiddelen: 

Fruit, bessen, bladgroen, verse kruiden, kiemen, zeewier en andere planten. 

Eigenlijk is dit geen bron maar een voorwaarde voor een goede opname en het niet onnodig verspillen van je voorraad B12.

7. Een andere bron van B12 is te vinden in algen, chlorella, spirulina en zeewier.
Ook incabessen, moringablad, tarwegras, amandelen, kiemen en vergiste groenten en vruchten beschikken over een soort B12.
Echter, deze bron van B12 is onderhevig aan heftige discussies.

Het is nog niet duidelijk of het menselijke lichaam B12 uit deze bronnen goed kan opnemen.
Ik eet zelf wel vrijwel dagelijks algen en zeewier.
Ook kiemen komen dagelijks terug in mijn maaltijden.

Ik zie deze lekkernijen niet perse als voorwaardige bronnen van B12 maar eet ze wel omdat ze naast een mogelijke vorm van B12 ook heel erg rijk zijn aan vezels, eiwitten, chlorofyl, jodium, calcium en andere vitaminen en mineralen.

8. Mensen leefden vroeger met en in de natuur en kregen zo veel meer B12 binnen.
Zo eten in India heel veel mensen (noodgedwongen) plantaardig en toch komt een B12 tekort veel minder voor.
Dit wordt verklaard door het feit dat ze het groente en fruit veel minder obsessief wassen, rondlopen op blote voeten en zo gewoon veel B12 via groen, fruit en drinkwater binnen krijgen.

Daarnaast is het vaak een rijkere grond die niet is behandeld met kunstmest.
Echter, nooit meer je groente en fruit wassen en de hele dag in de modder rollebollen is volgens sommige wetenschappers wel lekker maar alsnog onvoldoende.

9. Een ander belangrijk aspect voor de opname van B12 is goed kauwen.
Oftewel: het door en door kauwen van enzymrijkvoedsel oftewel levend en vers voedsel.
Vervolgens zorgen een gezonde maag, met veel maagzuur, verteringsenzymen en gezonde darmen ervoor dat alles wat je eet en drinkt goed opgenomen wordt.

De verteringsenzymen in het maagsap gaan namelijk een verbinding aan met kobalt uit de voeding.
De verteringsenzymen en kobalt gaan samen naar de darm en gaan daar een verbinding aan met goede darmbacteriën waaruit dan in het laatste deel van de darm, kronkeldarm (het ileum) vitamine B12 geproduceerd wordt.

De laatste bron van B12 zijn dierlijke producten.
Eieren, (orgaan)vlees en dan met name de lever van gezonde wilde dieren.

Ook bij de mens is de lever is de opslag plaats van B12 en kan in een gezonde situatie voorraden bevatten voor soms wel 4 tot 20 jaar.
Echter, dierlijke producten uit de bio-industrie bevatten nauwelijks nog B12. Zou dat door het onnatuurlijk leven en dieet komen? Stress? 

Inmiddels krijgen de dieren B12 ook via supplementen.
Van de duizenden kilo’s B12 die er kunstmatig wordt geproduceerd gaat een groot gedeelte naar de intensieve veeteelt.

Echter, eet je bijvoorbeeld lever dan krijg je B12 binnen tezamen met gigantische hoge hoeveelheden vitamine A.
Lever bevat per 100 gram namelijk al 11.000 microgram vitamine A.
Ver boven de veilige bovengrens van 3000 microgram per dag. Geen win-win. 

Met simpel het eten van vlees kom je er dus niet.

Ik kan het bijna niet geloven en weet daarom ook 100% zeker dat het laatste woord hierover nog niet is gezegd en geschreven.
Het lijkt erop dat iedereen via een zuigtablet met de juiste kobalt verbindingen is aangewezen op vitamine B12.

Ik hou je op de hoogte. 

Veel liefs, Janneke

Wil je dat ik op jouw evenement, kantoor, bedrijf, sportclub, vriendengroep en/of familiebijeenkomst een lezing kom geven? Mail dan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. voor een afspraak.

KEYNOTES

Mijn boeken lezen? Koken uit mijn boeken? Klik dan hier.

Persoonlijke hulp nodig bij het bereiken van je gezondheidsdoelen? Neem contact met mij op via dit formulier

Verberg reactieformulier

1000 Resterende tekens