Terwijl ik met mijn laatste krachten de stang omhoog probeer te drukken om hem daarna op dezelfde plek terug te leggen maakt Hanna deze foto “omdat je echt even je eigen rug moet zien”. Uuh ja, hoe ga ik nu de brug slaan om te vertellen dat ik vanmiddag met Caldwell B. Esselstyn, Jr., M.D heb gebeld?

Wat een moordvent. Ook al eet ie alleen fruit, bessen en planten.

De beste man was meer dan 35 jaar hartchirurg, arts en onderzoeker aan de Cleveland Clinic waar hij in het college van het bestuur zat en ‘president of the staff’ was. Daarnaast was hij ‘president’ van ‘The American Association of Endocrine Surgeons’. Lang verhaal kort, hij timmerde goed aan de weg als arts. Desalniettemin is het ondanks dat indrukwekkende CV natuurlijk veel interessanter dat hij in 1956 Olympisch Goud won als roeier!

Ondanks zijn 'hoge' positie en de zeer uitdagende operaties die hij uitvoerde was ie er helemaal klaar mee met wat hij NIET AAN HET DOEN was namelijk: mensen echt helpen door de onderliggende oorzaak van het probleem op te lossen. En dat was wel waarom hij arts was geworden. Niet om symptomen te bestrijden.

"Opereren en pillen is dweilen met de kraan ver open als mensen niet overstappen op een volwaardig plantaardig dieet", aldus Esselstyn. 

Ik las een paar jaar geleden zijn boek: Prevent and reverse heart disease – the revolutionary, scientifically proven nutrition-based cure. Gisteren had ik eindelijk de moed gevonden hem te mailen omtrent mijn vader. Vandaag belde hij direct terug.

Wat een kracht. Wat een scherpte. Wat een kennis. Wat een pitbull. Wel een hele lieve kwispelende pitbull. Mag ik dat zeggen van een bijna 85 jarige man?

Inmiddels is hij 35 jaar vegan en nog iedere dag bezig zijn missie te voltooien: en wereld zonder onnodige ziekten, zoals hart- en vaatziekten. Het is een van de ziektes die niet zou hoeven bestaan aldus Caldwell en in landen waar men noodgedwongen alleen maar plantaardig eten ook niet voorkomt.

Om reguliere artsen niet tegen de borst te stoten voeg ik er nog even aan toe, mensen met een genetische afwijking natuurlijk daargelaten. Als zegt Esselstyn daarover: “Genetics load the gun, lifestyle pulls the trigger.”

Fijne avond! Veel liefs, Janneke

Als je de kans krijgt: lees zijn boeken. Helemaal als je ook arts bent, of wilt worden, of als met een welvaartsziekte in aanraking bent gekomen. Of daar niet mee in aanraking wil komen omdat je gewoon meer wil weten over een optimale leefstijl. Of, als je gewoon van goede boeken houdt.

Verberg reactieformulier

1000 Resterende tekens