We gaan komende jaren fors meer betalen voor onze boodschappen.
Jij en ik.

Nog duurder?

Ja, ons eten wordt nog duurder.

Dat is balen.
Maar onvermijdelijk.

Wat is er aan de hand?
"Goedkoop" eten is eigenlijk heel duur.

De productie van ‘wat wij gemiddeld in Nederland eten’ heeft namelijk nogal een negatieve impact op de aarde en onze gezondheid.

Die kosten zijn jarenlang voor ons uitgeschoven.
Maar daar komt verandering in.

De Kosten?
Door het gebruik van kunstmest en pesticiden sterven er ieder jaar belangrijke insecten.
Mede hierdoor is de bodem uitgeput.
Het water en de lucht vervuild.
Het ecosystemen naar de klote.
Het klimaat is in de war.

Als bonus zijn we dikker en zieker dan ooit.

De UN-wereldvoedselorganisatie FAO schat dat de milieukosten zo’n $ 2100 miljard per jaar zijn.
De sociale kosten worden geschat op zo’n $ 2700 miljard.

Totaal: 4,8 biljoen.
4.800.000.000.000.

Echter, wanneer we in de reguliere supermarkt onze boodschapjes afrekenen betalen we deze kosten niet.
Niet direct.
Daarom is het zo lekker goedkoop en is biologisch zo belaaaaaaachhhelijkk duur.

Die miljarden kosten van de milieu- en gezondheidseffecten van ‘regulier’ eten, worden de komende vijf jaar doorberekend in de prijzen van onze producten.

Het reguliere, normale eten, gaat duurder en duurder worden. 
Waarom?
Biologisch geteelde fruit en groente heeft minder negatieve impact op het milieu.
Dit veroorzaakt minder schade waardoor we allemaal goedkoper uit zijn.

Die maatschappelijke kosten van niet-biologische teelt zijn soms wel twee keer zo hoog als de teelt van biologisch fruit en groente!

Bizar he, dat we dat niet massaal (w)eten.
En dat bio aan de kassa vervolgens vaak duurder is. 

Goedkoop blijkt dus duurkoop.

Echter, door nu te kiezen voor biologisch, bespaar jij de maatschappij een hoop verborgen kosten.

Wat jou dat naast financieel gewin nog meer oplevert?

Een strakker en gezonder lijf en een fijn geweten.

Het leuke is, biologisch is ook nog eens lekkerder (al valt daar natuurlijk niet over te twisten).
Plus, bio fruit, bladgroen, kruiden en kiemen bevatten meer voedingsstoffen en minder giftige stoffen.
Dat ga je merken.  
Aan je eigen lijf.

Stap daarom nu over op biologisch plantaardig dieet en pak je voordeel.

Wil je ook ontdekken wat de negatieve impact van vis, vlees, zuivel en eieren op je eigen gezondheid en de aarde is?
En vooral wat je wél kunt kiezen om lekker te eten en een fit lijf te hebben; zonder dat je de aarde slechter doorgeeft aan je kinderen?
Lees dan eerst het boek EET WIN-WIN, wetenschappelijk onderbouwd en/of kom naar een van mijn lezingen.

Ik schreef eerder deze column over dat DURE BIOLOGISCHE DIEET VAN MIJ. Lees het hier.

#EETWINWIN #SUPERSNELHERSTEL.

WINNEN. ZONDER VERLIEZERS.

Check dit filmpje over The True Cost of Food - why organic is not too expensive, but conventional too cheap 

#EETWINWIN #BIO #SUPERSNELHERSTEL 

Bericht in de telegraaf. 

Besef jij je wel Janneke, hoe duur dat is?

Contact

Verberg reactieformulier

1000 Resterende tekens