Vorige week werd ik 32. 

Waar ik dat vooral aan merk?

Aan de hoeveelheid kraambezoeken per week ;-)
Ik kan de muur behangen met geboortekaartjes.

Zojuist fietste ik weer terug van een kraambezoek.
Ow ow ow wat een zoetje. Zo lief. 

Toch overvalt mij even de gedachten.
Al die baby’s... Zijn we niet met veel te veel?!

Gelukkig zijn daar recent gepubliceerde studies die ons helpen.

Voor een studie gepubliceerd in Science analyseerden onderzoekers 38.700 boerderijen in 123 landen en selecteerden ze veertig producten die goed zijn voor negentig procent van ons dieet.

Vervolgens berekenden ze van die veertig producten de impact van de hele productieketen op het klimaat, watergebruik en lucht- en waterkwaliteit.

Wat ze opviel was dat de impact van hetzelfde product giga verschilt.
De productie van honderd gram rundvlees dat op ontboste grond graast, stoot 105 kilogram CO2 uit en neemt 370m2 land in beslag.
Dat is vijftig keer meer dan koeien die grazen op een natuurlijk grasland.

Minstens zo opvallend: zelfs een dierlijk product met relatief minder impact op het milieu, is nog altijd veel schadelijker dan die van een plantaardige substituut.

Het meest milieuvriendelijke stukje vlees heeft nog altijd een zes keer grotere broeikasgasuitstoot dan bijvoorbeeld erwten en ook nog eens 36 keer(!) meer landbouwgrond nodig.

Ze concludeerden dat vlees wereldwijd zo’n dertien procent van onze caloriebehoefte genereert maar wel 83 procent van de landbouwgrond gebruikt. Oeps.

Na een beetje rekenen kwamen de onderzoekers tot de conclusie dat als we ons huidige dieet allemaal zouden ‘veganizen’, we 3,1 miljard minder hectare landbouwgrond nodig hebben.
Een afname van 76%.

Slik.

Onze broeikasgasuitstoot vermindert dan met 49%.
Verzuring vermindert met 50%
Watervervuiling vermindert met 49%
Het gebruik van schaars zoet water zou volgens deze berekening met 19% dalen.

Lees dit nog even een keer.
Want je leest er snel (te) makkelijk overheen.

Bizarre getallen.

Zijn dus al die lieve baby’s een probleem?
Nee. 
Wanneer we allemaal een biologisch win-win dieet implementeren totaal niet.
De wereld kan dan wel 30 miljard(!) mensen voeden.

Hoe leuk zou het zijn als we al die kinderen op school gaan leren wat de milieu-impact van verschillende voedselkeuzes is?!
Bijvoorbeeld door met een label op hun glaasje melk te vermelden: “Dit product vergroot de kans dat jouw huis in 2035 onder water staat met 97%. Doe dus goed je best bij zwemles.”
Lijkt mij grappig + het gaat ouders ook aan het denken zetten?

De milieuvriendelijkste liter koemelk is namelijk nog altijd twee keer zo belastend als een liter plantaardige melk. Waarvan je echt een superlekkere nieuwe variant hebt bij de Ekoplaza.
De ongezoete amandelmelk.
Dat terzijde.

Als al die kinderen hun maagjes zouden vullen met biologisch zoet en sappig fruit, bladgroen, peulvruchten, en andere planten kunnen we miljarden extra mensen voeden.
Besparen we jaarlijks 75 miljard dieren een miserabel leven.
Reduceren we het broeikaseffect met meer dan twintig procent.
Scheelt ons ook nog eens een hoop welvaartziekten. [[<-- Hoe dat zit leg ik uit in mijn boek EET WIN-WIN, wetenschappelijk onderbouwd, bestel hem hier.]]
WIN-WIN!

Bronnen:

Poore and Nemecek, Reducing food’s environmental impacts through producers and consumers. Science, Jun 2018, Vol. 360, Issue 6392, pp. 987-992

Sandström Vilma, Hugo Valin, Tamás Krisztin, Petr Havlík, Mario Herrero, Thomas Kastner. The role of trade in the greenhouse gas footprints of EU diets. Global Food Security, 2018; 

Foto gemaakt tijdens de Paul Veenemans Prijs. 2e op het onderdeel roeien. 1e overall. 

Gravatar
Anna
Super leuk stuk! Ik ga direct je boek bestellen.
Verberg reactieformulier

1000 Resterende tekens