Na de Tweede Wereldoorlog besloten de VN (Verenigde Naties): "Nooit meer honger". Vanuit die missie stuurde de VN alle overheden aan om boeren en ondernemers te subsidiëren. Visboeren, vleesboeren, kippenboeren en boeren met een melkveehouderij kregen extra geld als ze maar snel veel calorierijke producten gingen produceren. 'Producten' waarmee we de Hongerwinter voorgoed achter ons zouden laten.

Zo ontstonden vleeswaren, kaas, vissticks, hamburgers, kwark en smac. De fruit en tuinbouw sector kregen vrijwel niets. Want, zo werd gedacht: 'fruit en groente daar zit toch niets in'. Calorieën boven kwaliteit. Zo werden dierlijke producten symbool voor vrijheid, overwinning en rijkdom.

Voor onze (groot)ouders was een stukje vlees dus een teken van rijkdom. Een product dat aantoonde dat we de Hongerwinter voorgoed achter ons hadden gelaten.

Na de oorlog lukte dit soms twee keer per maand. Inmiddels eten we soms wel drie keer per dag vis en vlees en zijn er 1000-en boeken en zelfs artsen die beweren dat het gezond is!

Hetzelfde verhaal geldt voor ons glas melk, stuk kaas en zachtgekookte eitje. Dierlijke producten geven ons (onbewust) een gevoel van welvaart. Rijkdom. Feest! Kersemis!

Vlees, vis, zuivel en eieren. Ze zijn binnen no-time onderdeel van onze cultuur geworden. Vanuit de overheid, onze ouders, grootouders, school, de media en zelfs vanuit het gros van de artsen krijgen we nog steeds het advies dagelijks dierlijke producten te consumeren voor een optimale gezondheid.

Echter, het tegendeel blijkt waar. Nederland wordt alsmaar dikker en zieker. 8,1 miljoen mensen zijn chronisch ziek. De honger hebben we voor het Westen opgelost maar daarmee hebben we een hoop nieuwe problemen veroorzaakt.

De zorgkosten in Nederland zijn inmiddels 95 miljard euro per jaar. Een groot deel gaat naar welvaartsziekten. Ziekten die ontstaan door een manier van eten en leven die niet in overeenstemming is met onze natuur. Onze genetische code. Ons lichaam lijkt niet gemaakt voor het eten en verteren van dode dieren, hun melk en eieren.

Onze genetische code, lijkt vergeleken met de mens van 40.000 jaar geleden, maar 0.03% veranderd. Een kleine ontwikkeling die in schril contrast staat met de grote verandering in ons leef- en eetpatroon. Die is vaak 100% anders dan 40.000 jaar geleden.

Met onze anatomie, die erop is 'gebouwd' voornamelijk fruit te eten aangevuld met bladgroen, kruiden, kiemen, zeewier, noten en andere planten brengen we met iedere hap dier, ons lichaam direct schade toe.

Alsof dat nog niet erg genoeg is sterven er voor die smaak en eet 'cultuur' per seconde alleen al in Nederland duizenden dieren, na een verschrikkelijk leven, een vreselijke dood.

We hebben een industrie gecreëerd met een hele rare voedselverdeling, waardoor in sommige delen van de wereld mensen nog steeds sterven van de honger en in andere delen mensen sterven aan de gevolgen van (inwendig) overgewicht. Een industrie die ook nog eens de allergrootste bedreiging is voor de aarde, haar prachtige natuur en ecosystemen waarvan we allemaal iedere dag afhankelijk zijn.

Gelukkig het kan anders! Het kan veel slimmer. Het kan net zo lekker, misschien wel lekkerder. We kunnen onszelf op een manier voeden die niet alleen veel gezonder is voor onszelf, maar ook veel gezonder is voor alle dieren, de wereld en haar prachtige maar ook noodzakelijke natuur.

Zodra je je lichaam echt voed zal honger verdwijnen.

Wil jij het allerbeste voor jezelf? Ben je opzoek naar een gids? Klaar met alle bullshit rondom voeding? 

De win-win methode is jouw ticket naar persoonlijke groei, rust in je hoofd en een duurzaam gezond lijf. Zodat je straalt van geluk en gezondheid en als bonus het lichaam en de aarde krijgt waar je zo naar verlangt.

Stuur je verhaal naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en ik neem contact met je op.

Veel liefs, Janneke

VOOR WINNAARS. ZONDER VERLIEZERS.

Ps. Er zijn nog een aantal plekken voor de diner-lecture donderdag 27 december in Leeuwarden.

Over 'honger', dat knagende gevoel in je lichaam en hoe je daarvan afkomt schrijf ik in mijn nieuwste boek: EET WIN-WIN.

Wil je dat ik op jouw evenement, kantoor, sportclub, vriendengroep en/of familiebijeenkomst een lezing kom geven? Mail dan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met je verhaal.

 

Verberg reactieformulier

1000 Resterende tekens