Boze vrouw in de zaal. 

Veel fruit eten in de winter was absoluut belachelijk. “We hadden het hier toch over duurzaamheid??!!”, terwijl ze haar laatste happen brood met kaas achteroverdrukte. “Iedereen zit tegenwoordig aan de banaan!”

Het klinkt inderdaad raar dat het voor het milieu minder belastend is om in de winter biologische bananen uit Colombia, Costa Rica of Ecuador te eten dan ‘ons Nederlandse broodje kaas’. Maar na rekenen, kijken en vergelijken blijkt: lokaal is niet altijd beter. Soms kost het meer energie om producten in een verwarmde Nederlandse kas te kweken dan ze per boot en vrachtwagen uit een gebied te halen waar de zon ‘gratis’ schijnt.

Hoe milieubelastend dat wat je achter je kiezen drukt is, verschild dus per maand en per land van herkomst. Fruit, ook sommig fruit uit het buitenland krijgt milieutechnisch een A-rating.

Hoe wordt ons voedsel beoordeeld en die A, B, C, D of E-rating bepaald?

- Gebruik van fossiele grondstoffen voor vervoer, verpakking en de bewerking van product in de breedste zin van het woord.
- Bijdrage aan klimaatverandering
- Landgebruik
- De hoeveelheid water die wordt gebruikt in relatie tot de waterschaarste in een gebied. Ook wel waterstress genoemd. 

De impact van bestrijdingsmiddelen op het lokale milieu wordt niet meegewogen omdat we daar simpelweg onvoldoende betrouwbare informatie over hebben.

fruit a b label

Het meest duurzame? Biologische groente uit de volle Nederlandse grond. Bio boerenkool. Succes om daar 2000 kcal per dag uit te halen. Aanvullen met fruit dus – want voor dat je het weet zit je aan een broodje kaas…

lokaal is niet beter

Maar, ik snap mevrouw wel. Ons voedsel systeem is zo NIET transparant als wat. 

Wel eens nagedacht over waar de granen van dat NIET bio broodje vandaan komen? Wat daar allemaal mee is gebeurd voordat het in brood veranderde? En dat stukje kaas? Hoe gigantisch veel een koe daarvoor moet eten om melk (normaliter voor een kalfje) te produceren? Waar haar honderden kilo’s voer vandaan komt? En hoeveel liter melk je weer nodig hebt voor kaas? Bestrijdingsmiddelen laten we buiten beschouwing. Hoe dichtbij en vertrouwt een broodje kaas (met (room)boter) ook voelt, hoe duurzaam en win-win is het?

Dan nog iets belangrijks: In de winter is er in Nederland idd weinig fruit in de natuur te vinden. Het voelt daarom onnatuurlijk om in het winter-seizoen in Nederland veel fruit te eten. Maar let op: er lopen hier ook weinig antilopen. Toch geven we een leeuw in een dierentuin geen broodjes kaas maar hertjes van de Oostvaardersplassen. Dat lijkt het meest op antilope. Ik snap dat je mij nu kinderachtig vindt dat ik deze absurde vergelijking maak. Maar dat we nu geen bananen 'mogen' eten is hetzelfde als tegen een leeuw zeggen: ‘Ja, sorry jongen, maar nu woon je in Artis en hier eten we nou eenmaal broodjes kaas als lunch’. Nee, we houden vast aan het dieet waar de leeuw anatomisch voor is gemaakt om hem ondanks zijn onnatuurlijke leven toch zo gezond mogelijk te houden.

Precies hetzelfde voor ons. Onze anatomie laat zien dat wij perfect ontworpen zijn voor het verteren van fruit: de enzymen in onze mond, de zuren in onze maag, onze lange kronkelige darmen. De natuurlijk drang naar zoet die velen van ons kennen, is dus misschien ook niet iets om tegen te vechten maar een signaal dat we ontworpen zijn voor dat zoete sappige vitamine C- en vezelrijke fruit?

Je kunt het beestje wel uit de tropen halen, je haalt de tropen niet uit het beestje. Of loop je dezer dagen nog steeds in je blote kont buiten en heb je de kachel nog niet aangehad? Nee, we zijn, duurzaam als we zijn, met man en macht aan het vechten tegen een klimaat/omgeving waar we van nature niet voor zijn gemaakt.

Natuurlijk eten we in de winter naast die bananen zoveel mogelijk Nederlandse bio appels, peren en boerenkool. Op het menu stond zojuist stampot van biologische Nederlandse: aardappel, boerenkool en kroketten van lupine. Ook de ‘smoothie-bowl’ met een tropische bio banaan, bio citroen en Nederlandse bio postelein pakt gewoon een triple A-rating. Win-win: Lekker, supergezond, vrij van dierenleed en een van de meest duurzame calorieën die je maar kunt eten.

Check hoe energiezuinig jouw maaltijd is op Milieu Centraal.

Meet weten over fruit? Al die suikers? Je tanden? Zorg dat je bij een van mijn lezingen of masterclasses aanwezig bent en lees alvast EET WIN-WIN, wetenschappelijk onderbouwd. Speciaal geschreven voor changemakers. Mensen die vooroplopen en positief verschil willen maken. Voor zowel hun eigen gezondheid als de gezondheid van de wereld. Voor de buitenbeentjes van de buitenbeentjes. Win-win.

De volgende masterclass is vrijdag 22 februari in Amsterdam. Tijdens deze intensieve meeting behandelen we het optimale dieet en de daarbij horende aanvullingen voor de sportievelingen onder ons. Bij zijn? Stuur een email + telefoonnummer naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  

Verberg reactieformulier

1000 Resterende tekens