Dit stuk gaat NIET over de verslavende casomorfine-achtige-stoffen in kaas. Het gaat over de krachten pijn en plezier die je leven bepalen en welke rol twijfel daarin speelt. Dit begrijpen en doorzien gaat je naar de next level brengen. Zodat je je anno 2019 op een gezonde manier ontspannen staande kunt houden in deze maatschappij.

Ik probeer het kort te houden (1 min lezen tot het eind).

De belangrijkste kracht die je leven bepaalt is het plezier-pijn principe. Alles wat we doen wegen we onbewust af tegen het feit of ons zenuwstelsel daar pijn of plezier aan heeft gekoppeld. DE reden dat iedereen andere keuzes maakt. 

Keep this in mind want we gaan eerst kort terug in de tijd.

Na de oorlog is voedselvoorziening prioriteit. Minister Sicco Mansholt van Landbouw is alleen maar bezig om uit alle hoeken van de wereld voedsel te 'regelen'. Nooit meer honger. (Pijn)

Gesteund door het Landbouwcrisisfonds, schalen boeren met zo’n tien koeien binnen no-time op tot grote bedrijven met meer dan 200 koeien. Uit het fonds worden ook de subsidies voor brood en vlees en de kosten voor geïmporteerd graan, suiker, koffie en oliën betaald. (Plezier)

Zuivel is het wonderproduct. De zogenaamde voedingsstoffen en calorieën helpen de ondervoede kinderen en volwassenen van de hongerwinter er bovenop. (Plezier)

Later verandert dat beeld. We raken overvoed en krijgen te maken met een epidemie van hart- en vaatziekten. Onderzoekers ontdekken dat o.a. zuivel het cholesterol in ons bloed laat stijgen wat weer in verband staat met hart- en vaatproblemen. (Pijn)

Sinds 2008 verschijnen er toch weer steeds vaker berichten over de positieve effecten van verzadigde vetten, de gezondheidsvoordelen van bijvoorbeeld roomboter en dat cholesterol helemaal niet zo slecht is als we toen eventjes dachten. (Minder pijn? Meer plezier?) 

Desalniettemin slikken meer dan twee miljoen Nederlanders dagelijks cholesterolverlagers [bron]. (Pijn)

Wat gebeurt hier allemaal?

Melkvet, zoals roomboter, is van alle dierlijke vetten het meest cholesterol verhogend. Het bevat zelfs anderhalf keer zoveel verzadigd vet als spek [bron]. (Pijn)

De consumptie van zuivel wordt keer op keer in verband gebracht met een verslechterde gezondheid. In experimenten waarin melkvet wordt vervangen door plantaardig vet, is aangetoond dat het aantal hartinfarcten afneemt in vergelijking met mensen die wel dierlijk vet blijven eten [bron]. (Pijn)

Aan de andere kant produceren Nederlandse koeien per jaar wel een half miljard kilo verzadigd vet [bron].

De zuivelindustrie besluit in 2008 dat er iets moest gebeuren tegen het aantal toegenomen bewijzen van de gevaren van zuivel voor de gezondheid. Het slechte imago wordt onderkend en er wordt een vergadering ingelast.

Op die vergadering wordt besloten dat melkvet prioriteit moet krijgen.

Doel: ‘To neutralize the negative impact of milkfat by regulators and medical professionals’ (het afvlakken van de negatieve impact van melkvet op de gezondheid via de overheid en doktoren). [bron].

Strategie: ons er op duizend manieren van overtuigen dat zuivelproducten:
1. Normaal zijn om te eten  
2. Natuurlijk zijn om te eten  
3. Noodzakelijk zijn om te eten.

Mythes.

KLEIN BLOG TWIJFEL ZUIVEL PIJN PLEZIER

Wel zeer succesvol voor de marketing van de zuivelmultinationals, samen goed voor de verkoop van meer dan 100 miljard dollar per jaar aan melk, kaas, yoghurt, roomboter, vla, slagroom en roomijs [bron]. (Plezier)

De twijfel die er is ontstaan bij het publiek is voor deze bedrijven al voldoende. Is zuivel nou ongezond en dus pijn? Of is zuivel lekker en bevat het ook nog eens belangrijke voedingstoffen? Plezier? 

Sinds die berichten zijn er weer duizenden Nederlanders die met de beste bedoelingen hun brood besmeren met roomboter. (Plezier)

Zolang er rondom een product zowel pijn als plezier blijft bestaan, we niet precies kunnen wegen wat zwaarder is, de voor- of nadelen blijven we vasthouden aan 'bestaand gedrag'. Veranderen doet pijn dus kiezen we massaal voor plezier: het eten van een vet en zoutig stukje kaas. 'Het zal toch ook wel meevallen... we doen het al jaren zo'. 

Kijk maar eens naar de Sterk met Campina reclames. Het is bij wet verboden om te zeggen dat zuivel gezond is maar je ziet vrolijke koeien huppelend in de weide en sterke topsporters zoals Daphne Schippers en Epke Zonderland die op onbewust niveau bij jou zuivel koppelen aan kracht en plezier. (Plezier). 

De fabrikanten van andere dierlijke producten volgen deze succesvolle ‘twijfel-zaai-strategie’ naar voorbeeld van de sigarettenindustrie. ´Doubt is our product´ (Twijfel is ons product).

Fabrikanten van sigaretten wisten al tientallen jaren dat hun producten gevaarlijk waren voor de gezondheid. Ze huurden wetenschappers in om iedere studie die dit aantoonde, compleet te ontleden en aan te vallen op iedere mogelijke fout in de opzet van de studie of de conclusies.

De twijfel en verwarring die hierdoor ontstond bij medische professionals en het grote publiek zorgde ervoor dat het de tabaksindustrie lukte nog jarenlang, ook nadat al bekend was dat roken heel erg ongezond is, wetgeving en regulatie uit te stellen [bron].

KLEIN BLOG TWIJFEL ZUIVEL PIJN PLEZIER

Hetzelfde gebeurt nu in de zuivelindustrie en rondom de wet en regelgeving van andere dierlijke producten waarvan we vaak al, zonder te overdrijven, ruim honderd jaar weten dat het ongezond voor ons is [bron].

Wil je dus stoppen met kaas (of andere (dierlijke) producten) maar lukt het je soms niet, ga dan voor jezelf opzoek naar welk plezier en welke voordelen je er stiekem nog allemaal aan hebt gekoppeld. Waar twijfel je stiekem aan? In het ‘heetst van de strijd’ zal je onbewust altijd kiezen om het wél te eten. Want eten is overleven. (Plezier) 

Toen ik eenmaal op veel verschillende fronten: dierenleed, gezondheid en milieu, negatief bewijs had verzameld voor zuivel kreeg ik het niet meer door mijn strot. Zuivel is voor mij één brok pijn.

Er zit zoveel pijn gekoppeld aan kaas dat mijn hele zenuwstelsel nu walgt van alleen al de geur. Terwijl ik vroeger kon verlangen naar brood met kaas of een heerlijke pannenkoek met kaas.

Een Nederlands onderzoek [bron] laat zien dat meer dan de helft van de inname van calorieën uit voedsel komt dat met de meeste overheidssubsidie wordt geproduceerd, zoals vlees, zuivel, eieren en geraffineerde graanproducten. 

Een ander onderzoek laat zien dat mensen die relatief veel van die gesubsidieerde producten eten, relatief vaker last hebben van obesitas, diabetes type 2 en een hoger risico hebben op hart- en vaatziekten [bron]. Zouden we hieruit kunnen concluderen dat onze overheid met ons belastinggeld indirect een afname van onze volksgezondheid subsidieert?

Pijnlijk. 

Lees hier: MASTERCLASS: Sport en de wetenschappelijk best onderbouwde leefstijl voor een #SUPERSNELHERSTEL
Er zijn nog drie kaarten beschikbaar voor de masterclass op vrijdag 22 februari in Amsterdam. 

Foto's gemaakt door Ellen de Monchy. 

KLEIN BLOG TWIJFEL ZUIVEL PIJN PLEZIER

BRONNEN:
College voor Zorgverzekeringen. Persbericht 09/2009

NEVO tabel: gemiddelde van gezoute boter en ongezoute boter ongezouten, 52.95/76.2 = 69% verzadigde vetzuren. Varkensvet uitgesmolten: 47.8/95 = 50%, verhouding 1.38. USDA: 39.2 g verzadigde vetzuren per 100 gram varkensvet (lard), 61.9 per 99.48 gram boterolie, verhouding 1.58. Deense tabel, Buter vs. lard, verhouding 1.52. Gemiddelde: 1.49.

Sacks FM. Randomized clinical trials on the effects of dietary fat and carbohydrate on plasma lipoproteins and cardiovascular disease’.Am J Med. 2002.

Jakobsen MU. Major types of dietary fat and risk of coronary heart disease: a pooled analysis of 11 cohort studies. Am J Clin Nutr. 2009

Produktschap Zuivel, jaaroverzicht 2006, p. 11: Nederlandse melkproductie was 10.7 miljard kg, vetgehalte 4.40%

https://www.globaldairyplatform.com/SiteCollectionDocuments/Marketing-Materials/FINAL%20Brochure.pdf

2010 Global Dairy Platform Recruitment.

Gravatar
Laura
Twijfel zaaien
Hoi Janneke, goed artikel. Ik vind die twijfel zaaien tactiek van de industrie zo slecht. Ongelooflijk hoe de onwetende consument wordt misleid, beïnvloed, gemanipuleerd, onwetend gehouden en inboet aan gezondheid voor het geld. Het is zo moeilijk om toch de juiste keuzes te maken. Informatie helpt! Kortom, dank voor jouw blog.
Verberg reactieformulier

1000 Resterende tekens