Zo, daar werd ik zelf even lekker met de neus op de feiten gedrukt. Ik dacht wel even EN te kunnen feesten en beesten En keihard te kunnen trainen. Ooo No! Helaas pindakaas, na 4 weken het beste van beide werelden te proberen was ik er echt heeeelemaaaaal klaar mee, man wat voelde ik me k*t. En ik heb geen druppel alcohol gedronken. Het enige wat ik veranderde was dat ik later op bed ging. Ik kan dus nog zo gezond eten en mijn trainingsschema uitvoeren, als ik te weinig slaap is maximaal presteren moeizaam!

 

Door dat ik te weinig sliep, voelde ik me slechter, herstelde ik slechter dus presteerde ik slechter en moest ik de trainingen ineens op karakter doen, o ja met overal ineens pijntjes. Aha! Slaap ik dus echt extreem belangrijk. Hoe zit dat?

‘s Nachts laad je jezelf op en verwerk je het alle gebeurtenissen van de dag. Je lichaam repareert de schade van overdag, maakt schoon, ruimt op en bouwt. Geloof mij, als je ’s ochtends niet direct zin hebt om uit bed te springen is je lichaam nog niet klaar met schoonmaken en opbouwen van de goede dingen (je spieren!). Onafhankelijk of je een ochtend- of avondmens bent! Als je standaard goed bent uitgerust, is het ook helemaal niet erg als je af en toe een avond te laat naar bed gaat. Je wordt ’s ochtends gewoon weer uitgerust op hetzelfde tijdstip wakker en je blijft in je ritme. De volgende avond ga je extra vroeg naar bed en er is helemaal niets aan de hand.

Met deze tips verbeter je je nachtrust:

Ga vroeg naar bed. Je hebt volgens deskundigen minimaal zes en maximaal negen uur slaap nodig, maar mijn advies is: ga voor minimaal 8 + ieder getraind uur. In mijn geval slaap ik dus minimaal 10 uur. En omdat ik het weer even heb geprobeerd met minder te doen ben ik er weer extra overtuigd van het geheim: vroeg op bed en lang slapen: WAT MAAKT DAT GIGA VEEL VERSCHIL! Voor vroeg naar bed gaan heb je wel lef nodig en durf om los te laten (en die klote tv en iphone het raam uit te gooien). Het betaalt zich drie dubbel dik terug. Owja en je mist echt niets. Dont worry.

Om snel in slaap te vallen creëer je een persoonlijke slaaproutine, waarbij je een uur voor je gaat slapen al begint met ontspannen. Minimaliseer, vlak voor en tijdens je slaap prikkels en licht (van beeldschermen).

Maak van je slaapkamer een ‘sacred space’. Die plek is alleen voor slapen en seks. Vooruit, misschien ook om een boekje te lezen of wat ontspanningsoefeningen te doen, maar that’s it. Zorg dat je slaapkamer pikdonker gemaakt kan worden. Licht heeft invloed op je hormoonhuishouding en dus je gezondheid: overdag wil je veel zonlicht, ’s nachts zo min mogelijk.

Ook frisse lucht helpt voor een optimaal herstel van je dagelijkse bezigheden. Heb daarom overdag zoveel mogelijk het raam open en lucht je kamer ’s ochtends en ’s avond 15 minuten extra door ramen en deuren tegen elkaar open te zetten.

Probeer geluiden tot een minimum te beperken. Geluid haalt je uit je diepe slaap, daardoor rust je minder goed uit. Ik slaap al jaren met (kinder)oordoppen, een aanrader! Nadeel: het is verslavend. Dus ik heb altijd en overal oordoppen bij me, mocht ik onverwachts bij mijn (schoon)ouders of vrienden slapen.

Ook slaap ik zo stralingsarm mogelijk. Straling van elektronica verstoort de melatonine aanmaak en dergelijke straling veroorzaakt DNA-schade. Elektronica (inclusief de televisie, alle soorten telefoons en de I-pad) zijn stoorzenders. Je telefoon in de vliegtuigmodus omtoveren tot wekker en ver bij je vandaag leggen is de max. Ik gooi alle stoppen eraf, behalve die van de koelkast. Al die straling vertraagd je herstel, dus weg ermee. Scheelt je ook ontzettend veel in je rekening.

Slapen en waken is een enorm sterk natuurlijk ritme. Een ritmische cyclus. Door ook qua eten drinken zo dicht mogelijk bij de natuur te blijven, faciliteer je dat ritme optimaal. Heel veel groente, bladgroen, fruit, verse kruiden aanvullen met linzen, bonen, zoete aardappel, rijst en granen. Dont worry about the proteins, tenzij je van pukkels houd, maar hierover later meer.

Is je kamer optimaal ingericht dan is het enige wat je nog hoeft te doen: overdag optimaal wakker, levendig, keihard en slim trainen en lekker bezig zijn. Als je overdag echt volledig ‘wakker’ bent, hoef je ‘s avonds alleen maar in je bed te gaan liggen en tegen jezelf te zeggen: “we zien wel, alles is goed”. Dit soort zinnetjes geven je heel erg veel (zelf)vertrouwen. Je lichaam weet het gewoon het aller beste. Owja, je lichaam heeft ook het aller aller beste met je voor en werkt keihard om het maximale er met je uit te halen. Faciliteer dit!

Voel je je toch rusteloos of overmatig energiek dan is de enige oplossing gewoon eenvoudig in bed te gaan liggen, ogen dicht, compleet ontspannen en vol vertrouwen zonder je ook maar even druk te maken over of je wel of niet slaapt. Geen trucjes, geen oefeningen. Gewoon liggen en erop vertrouwen dat je lichaam het het beste weet.

Want ook al ben je nerveus of rusteloos, stilliggen met je ogen dicht is al super goed voor je gezondheid en je herstel, en onopgemerkt val je sneller in slaap dan gedacht. Dit is trouwens door vele wetenschappelijke onderzoeken bevestigd, dat mensen altijd veel meer en sneller slapen dan ze zelf denken. Je kunt jezelf ook gewoon simpelweg niet dwingen tot slapen. Slaap is een natuurlijk proces en ‘je best doen’ werk helaas niet. De natuur beweegt zich met een soort van ongedwongen gemak. Wanneer je overdag vooral dingen doet die je leuk vindt en met vertrouwen, is slapen een eitje. Bij slaapproblemen kun je je beter richten op het verbeteren van je dag, dan op de nacht. Zorg dan dat je dagen in balans zijn, en dat jijzelf overdag mentaal ook in balans bent.

Ik lig inmiddels weer ‘f*cking’ extreem vroeg in me bed, maar de winst die ik hiermee overdag pak is het echt drie dubbel dwars en dik waard! Sleep well! J

Verberg reactieformulier

1000 Resterende tekens