Je komt thuis van je school, studie of werk en wilt meteen gaan trainen, maar je hebt enorme trek. Je eet snel een handje noten en rent de deur uit. Na 10 minuten krijg je steken en last van je buik en je bent niet vooruit te branden. Sh*t denk je, had ik iets anders moeten eten?

 

Koolhydraten-verbrandingsmachine
Ons lichaam is een echte koolhydraten-verbrandingsmachine. Voor de duidelijkheid: ‘koolhydraten’ is de wetenschappelijke verzamelnaam voor alle soorten suiker. Granen, aardappelen, rijst en linzen bevatten vooral zetmeel, lange ketens van suikermoleculen. Fruit bijvoorbeeld bevat zowel glucose als fructose, allebei eenvoudige suikers. Oei, suiker, zal je nu denken, dat is toch ongezond en daar word je toch dik van? Geraffineerde suiker uit de fabriek is inderdaad ongezond en onttrekt vitaminen en mineralen aan je lichaam om afgebroken te worden. Geraffineerde suikers, zouten en vetten worden tegenwoordig toegevoegd aan alles wat uit een fabriek komt. Geraffineerde granen (wit meel en bloem) en geraffineerde vetten (olie en margarines) zijn niet bevorderlijk voor je prestaties. Een goede reden dus om fabrieksvoer te laten staan. Echter, de suikers uit vers fruit, bladgroen, groente, kruiden, kiemen, knollen, volle (oer)granen, rijst en linzen voeden het lichaam op de allerbeste manier en heb je volop nodig om vitaal te leven, te sporten en dus te presteren!

Speciaal gemaakt voor de vertering van koolhydraten
Onze anatomie laat zien dat we het beste functioneren op vers fruit, bladgroen, groente, kruiden, kiemen, knollen, volle (oer)granen, rijst en linzen: je zoete tong, de amylase in je mond, de samenstelling van je maagzuur, de lange lengte van je darmen, de energiebehoefte van onze cellen zijn allemaal speciaal ontworpen voor de vertering van koolhydraten. Geen wonder want suiker is de primaire brandstof voor iedere cel van je lichaam. Vooral je hersencellen en spiercellen vragen heel veel suiker. Om te kunnen presteren op je werk (hersenen) en daarna te kunnen presteren tijdens het hardlopen (spieren) heb je dus koolhydraten nodig uit vers fruit, bladgroen, groente, kruiden, kiemen, knollen, volle (oer)granen, rijst en linzen. Geen wonder dat je na een werkdag trek hebt. Wanneer had je voor het laatst veel vers fruit gegeten?

Hoe zit het dan met mijn bloedsuikerspiegel?
Koolhydraten komen primair uit je voeding en worden door het bloed getransporteerd naar de cellen. Dat er dus suiker in je bloed komt, is een natuurlijk en gezond proces: het is onderweg naar zijn eindbestemming, je cellen. Je cellen kunnen deze suiker alleen opnemen als ze de beschikking hebben over het hormoon insuline. Insuline werkt als de sleutel die cellen opent voor de opname van suiker. Zonder insuline geen suiker in je cellen. De alvleesklier produceert dit hormoon zodra je iets eet. In een gezonde situatie zal, zodra alle voeding in de cellen zit, je bloedsuikerspiegel weer dalen. Geniaal ‘bedacht’ toch, door de natuur?! Zodra je suiker niet via je voeding binnenkrijgt, zal je lichaam het zelf gaan maken uit vetten. Dat proces heet ketose en levert een suikersoort op (methylglyoxaal) die erg schadelijk is als het lang in je bloed blijft. Suikers in het bloed zijn niet te vermijden want iedere cel in je lichaam heeft ze nodig! Echter, zodra je veel vetten eet, verandert dit gehele verhaal. Vet in de cellen remt de werking van insuline, waardoor suiker langer in je bloed blijft, omdat het niet de cellen in kan. Vet in de cel is te vergelijken met kauwgum in een sleutelgat. Je krijgt de sleutel er maar moeilijk in.

Vet in de cel – kauwgum in een sleutelgat
Hoe meer vet in je bloed en in de cellen, des te moeilijker het is voor suiker om snel en efficiënt de cel in te gaan. Daardoor blijft je bloedsuikerspiegel langer hoog en blijft de alvleesklier insuline aanmaken. Het ‘bombardement’ van insuline op de cellen maakt je cellen steeds minder gevoelig voor de insuline, met alle gevolgen van dien. De gemiddelde Nederlander nuttigt wel 25 tot 50% van zijn calorieën uit vetten, voor een groot deel dierlijke vetten, terwijl voor een goede gezondheid en daarmee optimale prestaties maximaal 10% vet optimaal zou zijn. Voor een gezonde bloedsuikerspiegel consumeer je heel veel vers fruit, bladgroen, groente, kruiden, kiemen, knollen, volle (oer)granen, rijst en linzen en krijg je daarmee automatisch de juiste verhouding aan voedingsstoffen binnen.

Hoeveel moet ik dan eten?
Voor een optimale training na een lange werk- of studiedag ontbijt en lunch je al met voldoende vers fruit, bladgroen, groente, kruiden, kiemen, knollen, volle (oer)granen, rijst en linzen. Een goede richtlijn is: 10 gram koolhydraten, 0,8 gram eiwit en 0,4 gram vet per kilo lichaamsgewicht is. Op deze manier heb je de perfecte hoeveelheid macronutriënten binnen en automatisch ook grote hoeveelheden micronutriënten zodat je lichaam optimaal zijn werk kan doen zonder dat het naast hard trainen ook nog extra wordt belast met een overkill aan eiwitten en vetten die belastend zijn voor je organen en hart.

Voor de training?
Vlak voor een training is vers fruit (vers en/of in de vorm van een smoothie of sap) het allerbeste. Mits je geen vette maaltijd hebt gegeten, kunnen de suikers efficiënt hun werk doen, ondersteund door een overvloed aan vitaminen en mineralen. Goede ideeën zijn: bananen, mango’s en meloen, nectarines, ananas en perziken. Maar ook biologische druiven, kersen, bessen en frambozen zijn perfect. Eigenlijk gewoon die fruitsoort (van het seizoen) waar jij zin in hebt!

Na de training?
Ook direct na je training is fruit de slimste keuze. Je vult direct de gebruikte energie aan. Daarnaast is een belangrijk aspect van herstellen en opbouwen het ongedaan maken van de verzuring van je lichaam. Wanneer je intensief traint, wordt je lichaam zuur omdat spiercellen als afvalstof melkzuur afscheiden. Hoe sneller dat zuur je lichaam uit is, hoe beter. Daarvoor heb je mineralen uit groente en fruit nodig. Mineralen binden zich aan de zuren zodat ze onschadelijk worden gemaakt en zo via de bloedstroom kunnen worden afgevoerd naar de nieren en je blaas. Bovendien voorzien vers fruit, bladgroen, groente, kruiden, kiemen, knollen, volle (oer)granen, rijst en linzen over alle overige bouwstoffen die je nodig hebt om de beschadigde en afgebroken spiercellen weer op te bouwen. Ook als je wel wat overtollige kilo’s kwijt wil. Allemaal goed voor je herstel en dus je prestaties!

 

Verberg reactieformulier

1000 Resterende tekens