ZeeWaar, de eerste duurzame zeewier boerderij van Nederland

Geboren in Friesland, woonachtig in Amsterdam en wedstrijden geroeid van Zuid-Korea tot Boston USA. En toch waan ik mij nu gevoelsmatig echt aan het einde van de wereld. Het is er prachtig: de natuur, de frisse lucht en het schone water. Ik ben onderweg naar de eerste zeewierboerderij van Nederland in Zeeland.

Ik volg mijn navigatie en verwacht zo mannen in boerenoveralls aan te treffen. Niets is minder waar. Ik word welkom geheten door twee vrouwen, Rebecca en Jennifer, in een dik oranje regenpak. ‘Access your ignorance Janneke’, spreek ik mezelf toe. Ogen en oren open. Zintuigen op scherp. Observeren. Alles is hier mogelijk.

Via het strand stappen we in de boot en varen we naar de lange lijnen, waaraan het geteelde zeewier groeit. De dames vertellen 100-uit. Ondertussen komt er een nieuwsgierige zeehond een kijkje nemen. Na een tijdje kan ik niet anders dan concluderen dat we hier met een extreem bijzonder product te maken hebben.
Zeewier groeit het gehele jaar door en hoe viezer de weersomstandigheden, hoe beter. Vorst, wind alles is goed. Het is CO2 positief i.p.v. neutraal. Dat betekent, dat het meer zuurstof teruggeeft aan de aarde dan dat het vraagt. En als het op dit schone water groeit, is het super gezond en bezit het unieke voedingsstoffen die in geen enkele groente of fruitsoort zijn te vinden. Het heeft geen pesticiden, zoet water of andere groeibevorderende middelen nodig en is de kraamkamer voor al het leven in zee. Het is multi-inzetbaar: biobrandstof, cosmetica, after-sun, diervoeder, plastic vervanger, verdikkingsmiddel, geleermiddel, meststof, leer vervanger, isolatie vervanger en sommige zoutwaterwieren hebben zelfs medicinale eigenschappen. Al het zeewier? Nee, alleen dit zeewier, aangezien dit in schoon zeewater groeit en intensief gecheckt wordt op zware metalen en andere giftige stoffen. Ik ben blij! Ik heb weer een product gevonden waarbij iedereen wint: de consument, je gezondheid, de zee, het klimaat, de dieren. Prachtig! Ik geniet.

Maar waar zit hier dan nog winst? Simpel, we zijn in Nederland nog niet gewend zeewier te eten of te gebruiken. Maar er wordt heel hard gewerkt om daar verandering in aan te brengen. EkoPlaza verkoopt inmiddels de zeer smakelijke Zeeuwse Zeewier ballen van ProLaTerre, waarin dit Nederlandse zeewier wordt verwerkt. Lisette Kreischer schreef het boek: ‘Groente uit Zee’ en bracht de Dutch Weedburger op de markt. Zeewaar heeft inmiddels twee kruidenmolens met daarin op laag tempratuur gedroogd zeewier wat makkelijk en smakelijk toe te voegen is aan soep, salades en saus. Heel interessant voor (zwangere) mensen die minder of geen brood willen eten en op zoek zijn naar een lekkere en gezonde jodiumbron.

Uitdagingen? Jazeker, de markt wordt gedomineerd door grote bedrijven die wilde zeewieren plukken en boeren die grote hoeveelheden pesticiden en kunstmest gebruiken. Ongezond zeewier en zeer belastend voor de bestaande ecosystemen die door de intensieve visserij en veeteelt al zo verschrikkelijk onder druk staan. Maar zeewier zit in de flow, Rebecca en Jennifer begonnen met enkele kilo’s en telen nu al tonnen gezond zeewier. Steeds meer boeren beginnen in te zien dat je eigenlijk veel beter gezond kunt telen dan ongezond wier kunt stelen!

Check: www.zeewaar.nl voor meer informatie.

Verberg reactieformulier

1000 Resterende tekens