Geschreven door Sanne Boswinkel, presentatrice bij RTL Nieuws

Beste NVWA, ik ben niet debiel

De NVWA heeft een groot probleem. En dat is voor ons allemaal levensgevaarlijk. De dienst verkeert in een identiteitscrisis. Totaal in verwarring over eigen nut en noodzaak slaagt deze dienst er keer op keer in zichzelf voor paal te zetten. Nu weer de brief aan de Vegetarische Slager. Zelden heeft een overheidsinstantie zo'n brevet van onvermogen afgegeven.

In een brief maant de NVWA vandaag de Vegetarische Slager om productbenamingen als 'Vegetarische Gehacktbal', 'Kipstuckjes' of 'Visvrije Tonyn' te veranderen omdat ze 'misleidend' zouden zijn. Want, zo stelt de autoriteit, ook al worden de productnamen iets anders geschreven, ze doen wel dénken aan de 'oorspronkelijke' vleesproducten.

Het gore lef. Allereerst voel ik mij behandeld als een kleuter, ik ben kennelijk niet in staat om - staande voor het schap met vegetarische producten - zelf na te denken. Dat in de supermarkt al deze producten in opvallende roodgeruite verpakkingen liggen met groot het logo van de Vegetarische Slager er op, wordt even vergeten.

Kennelijk gaat de NVWA er bovendien van uit dat de consument 'per ongeluk' de winkel van de Vegetarische Slager kan inlopen en daar 'te goeder trouw' kipfilet of hamburgers aanschaft om er thuis achter te komen dat er slechts plantaardige ingrediënten in zijn verwerkt.

Laten we de redenering van de NVWA even volgen...

Je mag een product niet de naam geven van een ánder product, om verwarring bij de consument te voorkomen. Eens even kijken... koetjesrepen zonder koetjes, gummibeertjes... Op social media worden inmiddels tal van 'misleidende' voorbeelden gegeven; deze actie schiet bij de consument duidelijk in het verkeerde keelgat.

Misschien is dit het juiste moment voor wat gratis advies aan de NVWA. Stop met het infantiliseren van de consument en ga aan de slag. Spoor gif op in ons eten, controleer hoeveel antibiotica er in ons reguliere bioindustrievlees terechtkomt. Ga na in hoeverre landbouwgif op mijn bord terechtkomt, controleer de bijwerkingen van kleurstoffen en conserveringsmiddelen.

Reis af naar Oost-Europa om met eigen ogen te zien hoe daar met kippen wordt omgegaan, vóórdat de eieren hier in het schap liggen. Controleer of alle sterren op vleesverpakkingen wel terecht verstrekt zijn.

Kortom, bescherm mij tegen alle poespas van de levensmiddelenlobby, tegen onduidelijke en ondeugdelijke etikettering, bescherm mij tegen de industrie.

Laat creatieve ondernemers met passie en gevoel voor humor alsjeblieft gewoon hun gang gaan. Want deze actie tegen de Vegetarische Slager bewijst één ding: de prioritering bij de NVWA is fout. Enige bescheidenheid zou op dit moment gepast zijn. Na de fipronil-eieren die maandenlang gewoon in de schappen lagen, of na de onthullingen van De Correspondent over de MPA-doofpotaffaire rond hormonen in varkensvlees begin deze eeuw.

De dienst zou wellicht even moeten bezinnen op de eigen doelstellingen. Want als er iets misleidend is op dit moment is het de titel 'Autoriteit'.

Tot slot nog een advies aan ons formerende kabinet. Als jullie nu toch eindeloos op komma's zitten te kauwen, breng de NVWA dan meteen onder waar deze dienst hoort: bij het ministerie van Volksgezondheid of bij het ministerie van Justitie. Dat de NVWA niet hoort te vallen onder economische zaken of landbouw lijkt me voldoende aangetoond.

Dank Sanne Boswinkel voor je bijdrage. Wil je hier meer over weten? Lezen hoe je zelf steeds gezonder kunt gaan eten? Klik dan hier.

Verberg reactieformulier

1000 Resterende tekens