Dierendag! Vroeger nam ik dan mijn hond mee naar school en aten we speciaal die dag geen dieren. Ik wilde als klein kind al vegetariër worden, maar dat mocht niet van mijn ouders. Op dierendag was het feest en aten we helemaal vegetarisch. Waarschijnlijk compenseerden we dat met kilo’s kaas en 20 eieren.

Maar goed, dat kan ik mijn ouders niet kwalijk nemen. Ze wilden het beste voor ons en daarom gaven ze ons naar eer en geweten iedere dag zo gezond mogelijk te eten. En lekker was het! Dat moet gezegd. Wat kan die moeder van mij toch heerlijk (inmiddels helemaal plantaardig) koken!

Vandaag is weer zo’n dag om even stil te staan bij een opmerkelijk fenomeen: sommige dieren aaien we (katten en konijnen), sommige dieren haten we (ratten en muizen) en sommige dieren eten we (varkens, koeien, kippen). Hoe die verdeling is dat hangt een beetje af van in welk land je geboren bent. Wij in Nederland zorgen super goed voor onze honden, paarden en parkieten maar genieten ‘s avonds schaamteloos van kip, koe of varken.

Als er zwanen of pony’s worden mishandeld of honden worden achtergelaten is het bos is Nederland (terecht) in rep en roer en staat het journaal en de krant er bol van. Maar als de poelier 25 jaar bestaat vieren we feest. Echter, voor de betrokken zwanen, pony’s, koeien of varkens maakt de intentie van het handelen geen verschil. Het gevolg is hetzelfde: lijden met de dood tot gevolg. Maar zolang de poelier en de slager de lelijke kanten van dat dierenleed maar uit het zicht houdt, is er voor de meesten niets aan de hand.

Zolang we het dierenleed en de negatieve impact op de aarde kunnen loskoppelen van een glas melk, plak kaas, moot vis of stukje rosbief kunnen de meeste mensen daar prima van genieten. Vlees moet ik dus van dode-dieren-eters dan ook altijd vlees noemen en mag ik geen vermoorde dieren-spieren noemen. Om diezelfde reden zeggen we: biefstuk, kotelet, schnitzel i.p.v. koeienspier of varkensbuik. Misleiding?

“The good life is one that is inspired by love, and guided by reason”. Bertrand Russell

Na heel wat jaren vegetarisch te hebben geleefd ben ik inmiddels een moreel veganist. Ik maak keuzes gebaseerd op een argumentatie die iedereen kan volgen en waar iedereen haar of zijn conclusie uit kan trekken. En het leuke is: we eten nog steeds iedere dag superlekker! Gevarieerd en volwaardig! Met als bijkomende voordelen dat we de dieren niet meer zo onnodig laten lijden, de aarde niet meer zo buiten proportioneel belasten en dat we zelf veel fitter en vitaler zijn nu we ons lichaam voeden met het verse fruit en de plantaardige producten waar onze anatomie voor is ‘gemaakt’. WIN-WIN!

Maak van iedere dag dus een dierendag. Je bent zelf ook een dier. Zorg er goed voor! Je geeft je hond of kat toch ook geen chips of kwark of koffie of koekjes? Dat is slecht voor dieren. Als dat tot zojuist niet is gelukt, begin je nu gewoon opnieuw. Met een lach en met frisse moed. Totdat het een hele ochtend lukt. Een dag lukt! En dan misschien een week lukt! Maar iedere keer als het mislukt probeer je zo snel mogelijk het wel weer ‘goed’ te doen. Beter inconsequent goed dan consequent fout. Eet win-win! Leef win-win!

Nieuwsgieirg geworden naar mijn boeken die je helpen dit alles makkelijker toe te passen in je leven? Klik dan hier

Verberg reactieformulier

1000 Resterende tekens