Hoe je klimaatneutraler kunt eten

Je wil klimaat neutraler eten?

 

Het klinkt zó logisch en intuïtief om dan lokaal te eten.

 

Het vervoer van eten stoot immers broeikasgassen uit.

 

En toch is het een misleidend advies.

Kijk, het advies zou kloppen als de transportsector verantwoordelijk zou zijn voor de grootste uitstoot van wat wij eten. Maar dat is niet het geval.

 

 

Alles wat er op je bord ligt gaat door vijf stadia.

 

 

De vijf V’s:

 

 

Verbouwen (meeste klimaat impact)

Verwerken

Verpakken (minste klimaat impact)

Vervoeren

Verspillen

 

 

De grote vraag is nu welke van die vijf V’s heeft de grootste impact op het klimaat?

 

 

Om die vraag te beantwoorden pakken we de grootste meta-analyse m.b.t. wereldwijde voedselsystemen gepubliceerd in Science erbij.

 

 

De onderzoekers hebben niet alleen naar CO2 maar ook naar stikstof, ammoniak en methaan gekeken.

 

 

En dit is belangrijk want de poep van dieren bevat methaan.

Methaan is een zeer venijnig broeikasgas.

 

 

 

Waarom?

 

 

Over een periode van twintig jaar houdt methaan bijna 90 keer zoveel warmte vast als CO2.

 

 

Een melkkoe stoot net zoveel uit als een auto die jaarlijks 25.000 tot 90.000 kilometer rijdt.

 

 

Bedenk dan dat er meer dan één miljard melkkoeien, één miljard schapen, één miljard varkens en meer dan vijfentwintig miljard kippen rondlopen.

 

 

Probeer je eens een voorstelling te maken van hoe ongelooflijk veel methaan ze uitstoten.

 

 

Terug naar de vijf V’s.

 

 

Wat als eerste opvalt? Dierlijke producten, hoe lokaal ‘geproduceerd’ ook, zijn significant gevaarlijker voor een snelle opwarming van de aarde dan plantaardige voeding.

 

 

Waar fruit, groente, aardappelen, peulvruchten en noten nog geen kilo broeikasgas per kilo voedsel produceren kost 1 kilo rundvlees wel 60 (!) kilo broeikasgas.

 

 

Andere opvallende bevinding: alles wat er op en rond de boerderij gebeurt (verbouwen) heeft de grootste impact op de aarde. Zodra het de boerderij verlaat en verder wordt verwerkt, verpakt en vervoert veroorzaakt relatief maar een klein deel van de uitstoot.

 

 

Als we bijvoorbeeld kijken naar de voetafdruk het Nederlandse dieet dan zien we dat het onderdeel ‘vervoer’ verantwoordelijk is voor slechts 6% van de uitstoot.

Terwijl kaas, melk, eieren, vis en vlees verantwoordelijk zijn voor 83% van de uitstoot!

 

 

Wil je dus verschil maken voor het klimaat dan heeft het geen zin om lokaal geproduceerde eieren, vlees of zuivel te consumeren.

 

 

Of dieren lokaal worden ‘geproduceerd’ of de hele wereld worden overgesleept, de grootste en buitenproportionele uitstoot heeft al plaatsgevonden.

 

 

Als we bijvoorbeeld naar de uitstoot van biefstuk kijken, dan is slechts 0,5% daarvan toe te schrijven aan het onderdeel vervoer.

 

 

Waar je ook ter wereld woont dierlijke producten zijn inefficiënt en hebben een hele grote negatieve impact op het klimaat.

 

 

Precies het tegenovergestelde voor groente en fruit (dus ook avocado’s, mango’s en bananen). Waar je ook woont en hoe ver het ook moet reizen, het zijn de meest klimaat neutrale calorieën die je kunt consumeren.

 

 

Focus voor je eigen gezondheid én het klimaat op wát je eet, niet op of het eten lokaal geproduceerd is.

 

 

Lees het boek EET WIN-WIN en laat je inspireren hoe je zo’n klimaat vriendelijk dieet op een gezonde en verantwoordelijke manier implementeert. Bestel mijn boeken hier, en je krijgt ze gratis thuisgestuurd.

 

 

Vrolijke groet en veel liefs, Janneke

 

DE WIN-WIN METHODE | VOOR WINNAARS | ZONDER VERLIEZERS

BRONNEN:

 

Poore, J., & Nemecek, T. (2018). Reducing food’s environmental impacts through producers and consumers. Science, 360(6392), 987-992.

 

Weber, C. L., & Matthews, H. S. (2008). Food-miles and the relative climate impacts of food choices in the United States. Environmental Science & Technology.

 

Hospido, A., i Canals, L. M., McLaren, S., Truninger, M., Edwards-Jones, G., & Clift, R. (2009). The role of seasonality in lettuce consumption: a case study of environmental and social aspects. The International Journal of Life Cycle Assessment, 14(5), 381-391.

Carlsson-Kanyama, A., Ekström, M. P., & Shanahan, H. (2003). Food and life cycle energy inputs: consequences of diet and ways to increase efficiency. Ecological Economics, 44(2-3), 293-307.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je nu in voor het aller gezondste leesvoer.

STOP. Dit supergezonde leesvoer is alleen voor vrolijke changemakers! Voor winnaars. Zonder dat anderen daarvoor hoeven te verliezen. Eerlijk zijn: ben jij klaar voor persoonlijke groei en ontwikkeling? Ben je 'ready for positive change'?

Het kan confronterend zijn. Maar je wordt er wel een nóg leuker mens van. 

Something went wrong. Please check your entries and try again.

Schrijf je nu in voor gezond leesvoer.

STOP. Dit super gezonde leesvoer is alleen voor vrolijke changemakers! Voor winnaars. Zonder dat anderen daarvoor hoeven te verliezen. Eerlijk zijn: ben jij klaar voor persoonlijke groei en ontwikkeling? Ben je 'ready for positive change'?

!
!
Something went wrong. Please check your entries and try again.
Scroll naar top