Mijn ontmoeting met Linda – Raw-Wild-Vegan – Schaap

Op 17 juni 2016 ontmoet ik Linda – Raw-Wild-Vegan – Schaap (1987), na haar oproep op Facebook over een ‘raw fruitarian lifestyle’. Met het oog op mijn nieuwe boek: “Het Win-Win Dieet, de wetenschappelijke onderbouwing voor het aller gezondste dieet voor de mens én de Aarde, win-win”, ben ik direct geïnteresseerd.

Linda woont tegenwoordig op Ibiza en is nog een paar dagen in Amsterdam, dus ik grijp mijn kans. Want ik eet veel fruit, ik ken Julia Kang, die eet veel fruit (samen met gekookt voedsel en dierlijke producten in de avond), maar raw-vegan-fruitarians ken ik nog nauwelijks. Deze mensen hebben ongetwijfeld ‘hun huiswerk’ gedaan en wel redelijk bewust hiervoor gekozen, tenminste dat neem ik aan.

Wat is raw-vegan-fruitarian? Een fruitariër voedt zich zónder dat andere levende wezens daarvoor het leven verliezen. Net als veganisten, maar omdat fruitariërs ook niet willen dat er voor hun voeding planten gedood worden, krijgen ze een andere naam. Ze eten daarom alleen seizoensgebonden groenten, fruit en noten die geplukt kunnen worden zonder dat de plant daarvoor sterft.

We hebben direct een klik, al is het alleen al door onze fysieke overeenkomsten: lang, slank en lang blond haar. “Het brengt je zooooveeeeel, een ‘raw fruitarian lifestyle’, dat ik het heel graag wil delen”, zegt Linda.

Nog geen 3 jaar geleden werkte Linda na haar studie internationaal hotel management in een mantelpakje in luxe hotels om vooral extra aardig te doen tegen de mensen met het meeste geld. “Dat voelde niet goed. Ik voelde dat ik fysiek en mentaal ver verwijderd was van mijn ‘optimale-zelf’”.

"Ik voelde dat ik fysiek en mentaal ver verwijderd was van mijn ‘optimale-zelf’"

“Ik wilde vooral groente en fruit eten omdat dat goed voelde, maar ook om mezelf goed te kunnen voelen. Door het eten van onnatuurlijke voeding, ‘junk-food’, verdoofde ik mijn gevoel en de communicatie met mezelf. Dan at ik daardoor soms te veel en dan weer te weinig. Ook om een oplossing te bieden aan mijn emotionele-struggles. Omdat ik junk-food weigerde ben ik vervolgens ‘eetgestoord’ verklaard. Uiteindelijk ben ik zelf op onderzoek uitgegaan en heb ik alle gezondheidsvoordelen van groente en fruit uitgezocht, het eten wat ik zo graag wilde eten.”

“Ik ontdekte dat wij als mensen ervoor zijn gemaakt: vers fruit. Iedereen vindt het ook heerlijk en het is geen toeval dat je er zo goed door gaat voelen. En ik ontdekte dat mijn voorkeur voor vers fruit dus heel natuurlijk is, en beslist niet gestoord. Ik ervoer dat hoe natuurlijker ik ging eten, hoe helderder ik ging denken, hoe dichter ik bij mezelf kwam, hoe beter ik wist ik wilde, wat mijn doelen zijn en passie is”.

Eating only natural raw foods enhances the likelihood for
the body, mind and spirit to function at peak performance.
The return to naturally grown foods also provides the potential
for holistic healing for the self.

“Kleuren zijn sindsdien zoveel stralender. Alles komt rauwer binnen nu ik ‘rauwer’ eet. Ik heb mijn baan opgezegd en ik ben zonder geld of duidelijk doel op reis gegaan. Op reis naar mezelf zonder eindbestemming. Vol vertrouwen. Sindsdien heb ik geweldige mensen ontmoet, prachtige plekken gezien en sinds kort woon ik op Ibiza waar ik met paarden werk. Mijn doel is om mijn eigen kracht nog sterker te verankeren. Zodat ik altijd helemaal op mezelf, het goede en het goddelijke kan vertrouwen. Geen angst, geen schijnzekerheden, maar leven vanuit liefde, van binnen naar buiten, gezond en gelukkig”.

“Kleuren zijn sindsdien zoveel stralender. Alles komt rauwer binnen nu ik ‘rauwer’ eet”.

Dat ervaar ik zelf ook. Door biologisch en natuurlijk te eten, zoals onder andere veel rauw fruit, kruiden en kiemen word je weer meer één met de natuur. Dat is niet zweverig ofzo, we zijn nou eenmaal allemaal natuur. En hoe beter je samenwerkt met de natuur en de natuurwetten, hoe gelukkiger en gezonder je bent. Geluk en gezondheid, toch dé twee ultieme doelen.

Nature is the only one without material motives, she only wants to make you happy & healthy, naturally.

Welke boeken hebben jou eigenlijk geïnspireerd, Linda? “Anastasia. Het is een verhaal van een jonge vrouw die zonder huis in de taiga leeft, nooit naar een 'echte' school is geweest en toch verklaart dat ze de inzichten van de westerse wetenschap tamelijk primitief vindt. Het omschrijft een hartverwarmende visie en oplossingen voor tal van onze gezondheids-, welvaarts-, ecologische-, en levensproblematieken. Liefde. Eigenlijk gaat het boek over liefde. Het geeft je een andere kijk op je leven en inspireert je om je scheppingskracht te benutten in overeenstemming met de natuur en laat je ervaren wat vrijheid kan zijn”. Gelukkig heb ik maar liefst 2 exemplaren van dit boek in mijn kast staan. 1 zelf gekocht, 1 gekregen. Het wordt tijd dat ik het boek ook daadwerkelijk ga lezen. Haha.

Schermafbeelding 2016 09 03 om 16.34.02

Als ik vraag hoe familie en anderen in haar omgeving op haar manier van leven reageren, is het eigenlijk alleen maar liefde en compassie wat ik voel. “Iedereen heeft zijn eigen pad op zijn eigen snelheid te bewandelen. Het enige wat ik doe is: ‘leading by example’. Omdat ik zo gelukkig ben en zo straal, worden mensen vanzelf nieuwsgierig. ‘The revolution starts within you’, sprak Marianne Williamsen zo mooi. En daarnaast, dit is waar IK mij het beste bij voel. Daarop hebben mensen eigenlijk nooit een oordeel. Het is mijn reis, richting mijn dromen en doelen. Mijn ouders zien mij gelukkig, dus dan zijn zij dat ook. Ook al gebruiken ze, zoals heel veel ouders, eigenlijk heel vaak veel woorden om simpel te zeggen: ‘ik hou van je’, ‘ik wil contact met je.”

Wauw, wijze woorden. Klinkt als hét recept van succesvolle mensen. Eigenlijk doen die ook gewoon met heel veel passie precies wat zijzelf leuk vinden. Uiteindelijk inspireren en helpen ze daar ook anderen mee. Het start dus niet met helpen en de wereld verbeteren, het start met dát doen wat jijzelf dag in dag uit het leukste vindt om te doen. Passie + commitment = succes.

Be the go(o)d you want to see in the world.

Schermafbeelding 2016 09 03 om 16.32.30

Op een of andere manier komt ons gesprek op make-up, been en oksel haar. Ik zeg dat ik mij zeer zelden bij hoge uitzondering opmaak maar dat ik het bijvoorbeeld wel heel fijn vind om altijd met gladde beentjes rond te lopen. “Vroeger droeg ik wel make-up”, begint Linda. “Maar door natuurlijke te eten ben ik mezelf steeds mooier gaan vinden en ben ik tot het inzicht gekomen dat door make-up te dragen je eigenlijk iedere keer tegen jezelf zegt: ‘je bent niet mooi genoeg’. Ik wil nu dat masker niet meer op. Het is wel een heel proces geweest. Ik weet nog goed dat ik voor het eerst zonder make-up naar een feestje ging. Ik vond het super spannend. Gelukkig kreeg ik misschien nog wel meer mannelijke-aandacht dan normaal en al snel droeg ik helemaal geen make-up meer”.

What’s next? “Ik heb geen concrete plannen. I go with the flow. Ik wil nog wel heel graag een boek schrijven over seksualiteit. Ik weet de titel al! “Holy fuck!”. Holy fuck, dankjewel Linda.

Wat zijn de argumenten van de meeste fruitariërs om te doen wat ze doen? Het gros is ervan overtuigd dat rauwe en goed smakende vruchten van planten het enige 'juiste' voedsel is, omdat deze als zodanig in de natuur voorkomen en dus niet eerst bereid moeten worden om eetbaar te zijn. Daarnaast wordt vaak het gezondheidsargument gebruikt dat het verteringssysteem van de mens door de evolutie toegesneden is geraakt op een paleolithisch dieet, wat dus bestaat uit rauw voedsel en vers fruit. Genetisch zou de mens (nog?) onvoldoende zijn toegerust om de toxische verbindingen te verwerken, die bij verhitting en door het knutselen aan voedingsmiddelen ontstaan. Rauw fruit is bovendien rijk aan polyfenolen, vitamine C en andere natuurlijke antioxidanten, die de lichaamscellen beschermen tegen beschadiging door vrije radicalen en andere reactieve zuurstofdeeltjes. Ook het milieu argument wordt veel gebruikt aangezien er hoofdzakelijk of enkel vruchten in hun natuurlijke, onverhitte vorm worde genuttigd. Hierdoor wordt er nauwelijks tot geen energie bij de bereiding verspild. Ook voor het bewaren van fruit is over het algemeen heel wat minder energieverbruik nodig, dan voor het eetbaar houden van met name dierlijke voedingsmiddelen in koelkast of vriezer. Voor de afwas, die door de afwezigheid van kookgerei toch al minder omvangrijk is, zijn nauwelijks of geen warm water en zeep nodig, wat minder verontreiniging van oppervlaktewater veroorzaakt.

Schermafbeelding 2016 09 03 om 16.29.25