Je wil wat klimaat neutraler eten? Focus op wát je eet, niet op of het eten lokaal is geproduceerd

Het klinkt zoooo logisch en intuïtief om lokaal te eten. Het vervoer van eten stoot immers broeikasgassen uit. En toch is het een misleidend advies.

 

Het advies zou kloppen als de transportsector verantwoordelijk zou zijn voor de grootste uitstoot van wat wij eten. Maar voor het grootste deel van wat op ons bord ligt, is dit niet het geval.

 

Alles wat er uiteindelijk op je bord ligt gaat door vijf stadia.
De vijf V’s:

 

  • Verbouwen
  • Verwerken
  • Verpakken
  • Vervoeren
  • Verspillen

 

De grote vraag is nu – als we de uitstoot van een bepaald soort voedsel door de hele keten analyseren van: verbouwen, verwerken, verpakken, vervoeren en verspillen – wat is dan de impact op het klimaat?

 

Om die vraag te beantwoorden pakken we de grootste meta-analyse m.b.t. wereldwijde voedselsystemen gepubliceerd in Science erbij [bron].

 

De onderzoekers hebben meer dan 38.000 commerciële boerderijen in 119 landen onderzocht en gekeken hoeveel broeikasgassen worden er in ieder traject uitgestoten? Dus niet alleen CO2 maar ook stikstof, ammoniak en methaan.

 

Wat als eerste opvalt? Er zijn gigantisch grote verschillen. Waar fruit, groente, aardappelen, peulvruchten en noten nog geen kilo broeikasgas per kilo voedsel produceren kost 1 kilo rundvlees wel 60 (!) kilo broeikasgas.

 

Dierlijke producten, hoe lokaal ‘geproduceerd’ ook, zijn significant ‘gevaarlijker’ voor een snelle opwarming van de aarde dan plantaardige voeding.

 

Andere opvallende bevinding: alles wat er op en rond de boerderij gebeurt heeft de grootste impact op de aarde. Zodra het de boerderij verlaat en verder wordt verwerkt, verpakt en vervoert veroorzaakt relatief maar een heel klein deel van de uitstoot.

 

Als we bijvoorbeeld kijken naar de voetafdruk van diëten in de EU dan zien we dat het onderdeel ‘vervoer’ verantwoordelijk is voor slechts 6% van de uitstoot, terwijl zuivel, vlees, vis en eieren goed zijn voor 83% (!) [bron].

 

Wil je dus verschil maken voor het klimaat dan heeft het weinig zin om de eieren, het vlees of de melk van de buren te eten/drinken. Of dieren lokaal worden ‘geproduceerd’ of de hele wereld worden overgesleept, de grootste en buitenproportionele uitstoot heeft al plaatsgevonden. Als we bijvoorbeeld naar de uitstoot van biefstuk kijken, dan is slechts 0,5% daarvan toe te schrijven aan het onderdeel vervoer [bron].

 

Nu denk jij misschien dat dit cijfer sterk afhankelijk is van waar ter wereld je woont, en hoe ver je rundvlees moet reizen, maar onderzoek op onderzoek toont aan dat dit vrijwel niets uitmaakt. Waar je ook woont dierlijke producten zijn inefficiënt en hebben een hele grote impact op de aarde.

 

Precies het tegenovergestelde voor groente en fruit (dus ook bananen). Waar je ook woont en hoe ver het ook moet reizen het zijn de meeste klimaat neutrale calorieën die je kunt consumeren.

 

Lees het boek EET WIN-WIN en snap hoe je zo’n klimaat neutraal dieet op een gezonde en verantwoordelijke manier thuis introduceert. 

 

BRONNEN:

  • Poore, J., & Nemecek, T. (2018). Reducing food’s environmental impacts through producers and consumers. Science, 360(6392), 987-992.
  • Weber, C. L., & Matthews, H. S. (2008). Food-miles and the relative climate impacts of food choices in the United States. Environmental Science & Technology.
  • Hospido, A., i Canals, L. M., McLaren, S., Truninger, M., Edwards-Jones, G., & Clift, R. (2009). The role of seasonality in lettuce consumption: a case study of environmental and social aspects. The International Journal of Life Cycle Assessment, 14(5), 381-391.
  • Carlsson-Kanyama, A., Ekström, M. P., & Shanahan, H. (2003). Food and life cycle energy inputs: consequences of diet and ways to increase efficiency. Ecological Economics, 44(2-3), 293-307.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je nu in voor het aller gezondste leesvoer.

STOP. Dit supergezonde leesvoer is alleen voor vrolijke changemakers! Voor winnaars. Zonder dat anderen daarvoor hoeven te verliezen. Eerlijk zijn: ben jij klaar voor persoonlijke groei en ontwikkeling? Ben je 'ready for positive change'?

Het kan confronterend zijn. Maar je wordt er wel een nóg leuker mens van. 

Something went wrong. Please check your entries and try again.

Schrijf je nu in voor gezond leesvoer.

STOP. Dit super gezonde leesvoer is alleen voor vrolijke changemakers! Voor winnaars. Zonder dat anderen daarvoor hoeven te verliezen. Eerlijk zijn: ben jij klaar voor persoonlijke groei en ontwikkeling? Ben je 'ready for positive change'?

!
!
Something went wrong. Please check your entries and try again.
Scroll naar top